PRVE REAKCIJE INVESTITORA NA SAMIT KIMA I TRAMPA: Akcije na svetskim berzama u blagom rastu, dolar zabeležio  pad
Foto: AP

mešovito

PRVE REAKCIJE INVESTITORA NA SAMIT KIMA I TRAMPA: Akcije na svetskim berzama u blagom rastu, dolar zabeležio pad

Planeta -

Akcije na svetskim berzama su danas u blagom plusu, dok je dolar pao nakon završetka istorijskog samita SAD-Severna Koreja.

Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong-un su se, na kraju samita u Singapuru, obavezali da će raditi "ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", a Vašington je obećao da će obezbediti bezbednosne garancije Pjongjangu.

Berzanski indeks MSCI, koji prati akcije u 47 zemalja sveta, porastao je za manje od 0,1 odsto, dok je dolar ušao u minus tokom evropskog trgovanja, nakon što je prethodno dostigao tronedeljni maksimum.

Investitori su različito reagovali na samit koji je završen potpisivanjem zajedničke deklaracije, a u kojoj je izneto samo nekoliko detalja o načinu ispunjenja ciljeva koje su obe strane utvrdile.

"Svaka deeskalacija je dobra", ocenjuje menadžer investicionog fonda Old mjučual global Jan Ormiston, i dodaje da ga više brinu trgovinski pregovori sa samita Grupe 7 održanog proteklog vikenda u Kanadi.

U Aziji, trgovanje je bilo volatilno, pri čemu je japanski indeks Nikei završio

trgovanje u plusu od 0,3 odsto, nakon što je prethodno uknjižio rast od čak 0,9 odsto.

Fokus investitora se sada premešta na zasedanje dve vodeće centralne banke u svetu - sutrašnje zasedanje američke Uprave federalnih rezervi (Fed) i sastanak Evropske centralne banke (ECB) koji se održava u četvrtak.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ČITAV SVET DRŽI PALČEVE DA SE DOGOVORE: 8 važnih stvari koje treba da znate o susretu Trampa i Kima! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track