SVILEN GAJTAN ZA MERKELOVU: Kancelarka se suočava sa pobunom u stranci, migrante joj NEĆE OPROSTITI! (VIDEO)
Foto: EPA

prepakivanje

SVILEN GAJTAN ZA MERKELOVU: Kancelarka se suočava sa pobunom u stranci, migrante joj NEĆE OPROSTITI! (VIDEO)

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel suočila se danas sa pobunom u svojoj Hrišćansko-demokratskoj stranci (CDU) čiji su visoki članovi odlučili da podrže ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera, bavarskog konzervativca koji je Merkelovoj odavno "trn u oku" kad je reč o migracionoj politici.

Zehofer je danas trebalo da objavi "Masterplan za migrante" u skladu sa kojim bi Nemačka sa granica vraćala tražioce azila koji su već registrovani u nekoj drugoj zemlji EU, prenosi Rojters.

Međutim, zbog razilaženja s Merkelovom, on je morao da otkaže predstavljanje tog plana - koji predviđa potpunu promenu politike otvorenih vrata koju je Merkel objavila 2015. godine.

Merkel se protivi vraćanju tražilaca azila sa granice, strahujući da bi to moglo da navede druge zemlje da učine isto, dok istovremeno pokušava da ubedi druge lidere EU da usaglase zajedničku migrantsku politiku na samitu ovog meseca.

U međuvremenu, antiimigraciono nastrojena AfD saopštila je da Zehofer mora da odnese prevagu.

"Polako, ali sigurno, Evropa uviđa da evropsko rešenje za azilsku krizu ne funkcioniše", rekao je jedan od lidera ove stranke, Aleksander Gauland.

U međuvremenu, nova italijanska vlada poručuje da će vraćati migrante, a već je primorala jedan brod s migrantima da se preusmeri ka Španiji.

Britanska agencija ocenjuje da bi najnovija kriza sa kojom se Merkel u svojoj zemlji suočava, povodom politike otvorenih vrata za migrante koju zagovara, mogla da destabilizuje njenu koaliciju, u trenutku kada ona podstiče partnere u EU da usaglase zajedničko rešenje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track