Najnovije vesti

RADIKALNI PREOKRET: Ovako su u Severnoj Koreji izvestili o samitu Tramp-Kim
Foto: EPA

ZADOVOLJNI

RADIKALNI PREOKRET: Ovako su u Severnoj Koreji izvestili o samitu Tramp-Kim

Planeta

Istorijski samit američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una predstavlja "radikalni zaokret" u bilateralnim odnosima SAD i Severne Koreje, javila je danas severnokorejska zvanična agencija KCNA.

Katastrofalni odnosi dve zemlje "trajali su najduži period na Zemlji", navela je agencija u svom prvom izveštaju o samitu Tramp-Kim u utorak u Singapuru.

Severnokorejska agencija izrazila je nadu da će samit predstavljati "radikalni zaokret u izuzetno neprijateljskim odnosima dve zemlje".

Agencija je navela da je tokom samita u Singapuru Kim Džong-un pozvao američkog predsednika da poseti Pjongjang i da je on prihvatio da ode u SAD.

"Kim Džong-un je pozvao Trampa da dođe u posetu Pjongjangu u odgovarajućem trenutku i Tramp je pozvao Kim Džong-una da dođe u SAD", navela je KCNA i dodala da su dvojica vođa "sa zadovoljstvom" prihvatila uzajamne pozive "uvereni da će to predstavljati još jednu važnu priliku za poboljšanje odnosa" dve zemlje.

Severnokorejski vođa ocenjuje da denuklearizacija Korejskog poluostrva zavisi od prekida uzajamno antagonističkih akcija Vašingntona i Pjongjanga.

"Kim Džong-un je izjavio da dve zemlje treba da se uzdrže od uzajamno antagonističkih akcija, da bi mogle da se razumeju i da bi se ustanovio mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu i sprovela denuklearizacija", navodi agencija.

Na jučerašnjem samitu u Singapuru vođa najmoćnije demokratije na planeti rukovao se s trećim predstavnikom jedne diktatorske dinastije, dok su stajali ispred niza američkih i severnokorejskih zastava.

Taj događaj nije bio zamisliv do pre svega nekoliko meseci među dvojicom ljudi koji su skoro svakodnevno razmenjivali uvrede i pretnje o nuklearnom ratu.

Iako je jako odjeknuo u javnosti kao istorijski događaj, samit je doneo malo konkretnih dogovora o centralnoj temi, denuklearizaciji Severne Koreje.

Kim je još jednom rekao da je za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva, ali to je navedeno samo opštim izrazima s naznakom da će proces sada početi.

KCNA je u izveštaju danas istakla značaj smanjenja tenzija s obe strane.

Kako navodi Frans Pres, Pjongjang ima razloga da bude zadovoljan samitom u Singapuru jer predstavlja veliki uspeh za taj vrlo izolovan režim koji je podvrgnut teškim međunarodnim sankcijama, i dugo nastoji da stekne legitimitet.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...