PREMIJER HOLANDIJE: Evropa da se ujedini naspram Trampa!
Foto: EPA / Patrick Seeger

obraćanje u evropskom parlamentu

PREMIJER HOLANDIJE: Evropa da se ujedini naspram Trampa!

Planeta -

Holandski premijer Mark Rute pozvao je danas Evropsku uniju da se ujedini naspram pretnji za svetski poredak koje dolaze iz Rusije i SAD.

"Čak i naši odnosi sa našim najvažnijim saveznikom više se ne razvijaju sami od sebe kao u prošlosti", rekao je Rute misleći na Amerikance, u obraćanju u Evropskom parlamentu u Strazburu.

On je podsetio da je američki predsednik Donald Tramp odbacio Pariski sporazum o klimi i iranski nuklearni sporazum, a uveo je takse na čelik i aluminijum iz Evrope.

"Međutim svakako ostajemo prijatelji i saveznici", rekao je Rute koji je pozvan u evropski parlament da govori o budućnosti Evrope.

Liberalni holandski premijer rekao je da za je za odbranu EU potrebno da se nastavi dijalog s iako se trenutno vode velike svađe u okviru porodice.

foto: EPA / Patrick Seeger

Njegov sunarodnik socijaldemokrata Frans Timermans, prvi potpredsednik Evropske komisije direktno je kritikovao Trampa i rekao da je on američki predsednik "koji je uveren da je neujedinjena Evropska unija bolja od ujedinjene Unije".

Hvaleći delovanje bivših američkih predsednika kao što su Džon Kenedi i Ronald Regan prilikom njihovih istorijskih poseta Berlinu, Timermans je ocenio da osnove veza EU-SAD neće srušiti jedan predsednik.

foto: EPA / Patrick Seeger

Rute je rekao da se zalažući se za ujedinjenu Evropu ne preporučuje užu EU.

"Za neke sve uža unija je i dalje cilj za sebe. Ne za mene. Jedinstvo i uža unija, po mom mišljenju nisu identični koncepti", rekao je on.

Rute je takođe pozvao zemlje članice EU da budu spremne za narednu migrantsku krizu mada je izrazio optimizam da će se postići dogovor na narednom sastanku šefova država i vlada EU krajem juna u Briselu.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Patrick Seeger

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track