OPAKI TRIKOVI VELIKOG BRATA: 10 načina na koje vas kompanije prate i KADA SPAVATE! Niko nije bezbedan! (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

OPAKI TRIKOVI VELIKOG BRATA: 10 načina na koje vas kompanije prate i KADA SPAVATE! Niko nije bezbedan! (VIDEO)

Planeta -

U ovom trenutku se beleži sve što radimo. Prate se komjuterski programi i kamere na monitoru. Kontrola je dostigla takve razmere kakve do pre samo nekoliko godina nije mogao da sanja nijedan obožavalac teorija zavere.

Možda ste se već pomirili sa činjenicom da vas sve vreme neko gleda, ali je situacija još gora nego što mislite. Vaše tajne se prodaju, za sada, sa zvaničnim objašnjenjem kako bi vam se ponudili oglasi koje odgovaraju vašim interesima. U nastavku ćemo govoriti o tome kako se ove tajne izvlače.

1. Bolnice i apoteke prodaju informacije iz medicinskih datoteka

Nedavno je Fejsbuk poslao svoje zaposlene u nekoliko bolnica kako bi pokušali da ih uvere da prodaju poverljive podatke o pacijentima. Želeli su sve podatke, uključujući istoriju bolesti i informacije o lekovima na recept. Sve što je trebalo bilo je za "istraživački projekt".

Zvanično, informacije su morale da budu anonimne, jer bolnice nisu mogle da daju informacije sa imenima pacijenata. Međutim, Fejsbuk je već pronašao način rešavanja ovog problema. Već su imali dovoljno podataka o korisnicima da bi se anonimni podaci mogli uporediti sa imenom osobe.

Međutim, predstavnici bolnica su znali da Fejsbuk ove informacije neće zadržati anonimnim. Štaviše, predstavnici društvene mreže su obećali da vrate ove podatke u bolnicu i kažu koji od njihovih pacijenata možda treba da ima poseban tretman. Ovog puta plan nije uspeo, ali Fejsbuk nikako nije jedina kompanija koja želi da dobije medicinske informacije.

2. Oglašavači prate vaše lice kroz kamere

Mnogi su primietili da je kamera na laptopu Marka Zakerberga zapečaćena, što je tada izazvalo puno pitanja i brige.

Fejsbuk nijednom nije priznao da nas gleda kroz kamere, ali sama činjenica da je kamera na Zakerbergovom laptopu zapečaćena upućuje da on zna nešto što mi ne znamo.

Druge kompanije to takođe rade i praćenje preko kamere s računala je postala poznata stvar.

Emoušnal Analitiks je razvio program koji koristi veb kameru za praćenje lica korisnika i analizu njihovih reakcija na oglase.

Malo je kompanija priznalo da vas nadziru bez vašeg dopuštenja, ali postoje razlozi da se veruje kako se baš to dešava.

Nedavno je Android ažuriran bezbedonosnim pravilima kako bi sprečio aplikacije da koriste kameru mobilnog telefona za snimanje korisnika lica.

3. Licencirane kamere vas posmatraju uvek

Čak i ako ne upotrebljavate elektronske uređaje, kompanije i dalje mogu da vas prate gde god se nalazili.

Postoje mnoge firme koje koriste licencirane kamere koje im omogućuju prikupljanje podataka bilo gde u svetu.

Sve ove informacije, zajedno s informacijama o stanju vašeg bankarskog računa, istorije kupovine i prebivališta, mogu da se prodaju oglašavačima.

Osiguravajuća društva takođe ne zaziru od kupovine tih podataka i koriste ih za svoje potrebe.

4. Supermarketi vas prate na vaj-faj mreži

Ako vam supermarket ponudi besplatni bežični pristup internetu, to ne radi zbog ljubaznosti. Oni to rade samo kako bi pratili sve vaše akcije unutar supermarketa.

Kada se povežete sa mrežom, supermarket prati gde se nalazite i koje proizvode gledate. Prate ono što tražite u telefonu i ono što kupujete. Mnogi supermarketi već su priznali da prate kretanja svojih kupaca.

5. Kompanije vas prate kroz tehnologije prepoznavanja lica

Kamere koje vidite u radnjama nisu tamo samo za sprečavanje krađe. Prate gde idete u kupovinu, prikupljaju te podatke i mogu da ih prodaju. Moderni uređaji imaju tehnologiju prepoznavanja lica koja može odrediti starost, nacionalnost i pol klijenata.

Prate kako se različiti klijenti ponašaju u radnjama, gde idu i na šta obraćaju pažnju. To je nužno ne samo za povećanje prodaje.

Tako je u Kini uspostavljena mreža od 170 miliona kamera širom zemlje, koja takođe koristi tehnologije prepoznavanja lica. Nedavno je uz pomoć takve kamere bilo moguće da uhvatite kriminalca u grupi od 60 000 ljudi.

6. Fejsbuk beleži sve telefonske pozive

Fejsbuk je u martu 2018. bio u problemima zbog snimanja svih telefonskih poziva koje su korisnici uputili ili primili na Android uređajima.

foto: Shutterstock

Kompanija je insistirala na tvrdnji da nije slušala razgovore. Međutim, druge firme su takođe bile uključene u ovo. Jedna od njih, Pading Media, ceo svoj poslovni model je izgradila na tome. Otvorili su i uslugu sličnu Skajpu, koja beleži sve što korisnici kažu i to prodaju oglašavačima. Pading Media je konačno izgubila posao, možda zbog činjenice da su bili previše iskreni u odgovorima na pitanja šta rade.

7. Akuveder objavljuje informacije o vašoj lokaciji

Akuveder je bio u problemima u avgustu 2017. godine, kada je kompanija uhvaćena da oglašavačima daje informacije o lokaciji svojih klijenata bez njihove dozvole.

Međutim, sumnja se da je kompanija još uvek uključena u ovo. Njihovom primenom dobijaju ogromne količine informacija o lokaciji kupaca.

Aplikacija prati ne samo grad, već i najbliži komšiluk. Aplikacija to čini bez pristanka kupaca, čak i ako je klijenti isključe. Kompanija informacije oglašavačima prodaje tako brzo da se odmah mogu koristiti da nuđenje oglasa i reklamnih ponuda.

8. Stotine aplikacija potajno beleže sve što kažete

Postoje bukvalno stotine aplikacija koje imaju tajne programe koji beleže sve šta se događa oko vas.

Većinu programa stvara Alfonso. On se pobrine da je mikrofon uvek uključen, čak i kada je program zatvoren. Pomoću ovog mikrofona mogu da slušaju koje programe na televizoru gledate i kako utiču na vaše ponašanje.

Na primer, aplikacija može da čuje da gledate reklame za pice i da ste zatim naručili picu telefonom.

9. Fejbuk prikuplja podatke o ljudima koje uopšte ne upotrebljavaju Fejsbuk

Čak i ako ne koristite Fejsbuk, svejedno vas nadziru. Gotovo sve na internetu ima opciju “lajk”, koju možete da kliknete čak i ako ne upotrebljavate tu društvenu mrežu.

Fejsbuk je dodao opcije kao što je deljenje, tako da možete da podelite gotovo bilo koji članak koji vam se sviđa.

Ne morate ni kliknuti ove dugmiće tako da firma zna šta radite. Jednostavno, ako ste na internet stranici, već znaju da gledate ovaj članak.

Oni takođe prate vaše komentare, kao i mesto na koje ćete ići nakon toga. I oni takođe prodaju sve ove informacije.

Vaše se ponašanje analizira na gotovo svakoj internet stranici, za sada još uvek “kako bi se olakšalo oglašavanje”.

Naime, zvanično se sve radi u svrhu "oglašavanja", iako dobro znamo da to nije tako.

Kurir.rs/Logično

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track