SPECIJALAC DEA ŠOKIRAO BRITANSKE PARLAMENTARCE: Evo kako teroristi koriste društvene mreže za TRGOVINU DROGOM (VIDEO)
Foto: Profimedia

lukavo

SPECIJALAC DEA ŠOKIRAO BRITANSKE PARLAMENTARCE: Evo kako teroristi koriste društvene mreže za TRGOVINU DROGOM (VIDEO)

Planeta -

Terorističke organizacije se sve više oslanjaju na nedostatak zaštite na Fejsbuku i Guglu koje koriste za ilegalni promet narkotika, a sve u cilju finansiranja svojih aktivnosti, upozorio je bivši američki specijalac.

Derek Malc, bivši specijalac za borbu protiv droge, dao je britanskom parlamentu nove dokaze u kojima tvrdi da terorističke organizacije, poput Hezbolaha, jedne od najopasnijih terorističkih grupa na svetu, dobijaju ilegalna sredstva od trgovine drogom.

Prema njegovim rečima, takve grupe koriste Fejsbuk i Gugl zbog nedostatka saradnje tih kompanija sa službama bezbednosti.

Govoreći sa pred poslanicima Konzervativaca u Savetu za Bliski istok britanskog parlamenta on tvrdi: "Oni taj novac koriste za radikalizaciju i kupovinu više eksploziva".

Bivši agent DEA veruje da bi pravosuđe u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama trebalo da dobije veća ovlašćenja kada je u pitanju rad sa tehnološkim gigantima kao što su Fejsbuk i Gugl.

Sve informacije o terorističkim grupama i njihova koordinacija mogu se naći na serverima tehnoloških giganata.

"Ako imate aktivnu istragu u Londonu i imate ovlašćenje suda, Gugl i Fejsbuk tehnički ne moraju da ga poštuju", kaže Malc.

On tvrdi da Hezbolah diluje kokain širom Evrope u veoma velikom obimu. To potvrđuju i koferi puni novca koj se neretjko nađu na evropskim aerodromima.

Oba tehnološka giganta tvrde da čine sve u borbi protiv terorizma i da stalno traže načine da to poboljšaju.

Prošlog meseca portparol Fejsbuka je tvrdio danema mesta za teroriste ili sadržaje koji promovišu terorizam na Fejsbuku ili Instagramu, a taj+kav sadržaj se ukljanja veoma brzo.

U međuvremenu, Gugl je rekao da koristi "heš" - nešto slično digitalnom otisku prstiju - da blokira ekstremistički sadržaj pre nego što se on postavi.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track