PUTIN POHVALIO SAMIT TRAMPA I KIMA: Smanjio je pretnju velikog vojnog sukoba
Foto: EPA

pozvao kima da poseti moskvu

PUTIN POHVALIO SAMIT TRAMPA I KIMA: Smanjio je pretnju velikog vojnog sukoba

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas da je samit lidera SAD i Severne Koreje smanjio pretnju vojnog sukoba velikih razmera.

Na sastanku s predsednikom parlamenta Severne Koreje Kim Džong-namom u Kremlju, Putin je rekao da Rusija "pozdravlja i izuzetno vrednuje" samit predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una, održan u utorak u Singapuru.

Naveo je da su tenzije u vezi sa Severnom Korejom "zabrinule ceo svet jer bi mogle da imaju ozbiljne posledice, uključujući veliki vojni sukob".

Sastanak Trampa i Kima, dodao je ruski lider, pomogao je "da se zaustavi taj nepovoljan scenario i povećaju izgledi za rešavanje svih problema mirnim i diplomatskim sredstvima".

Kim Džong-nam je predsedniku Rusije predao pismo Kim Džong-una, kog je Putin danas ponovo pozvao da poseti Rusiju.

"Želeo bih da potvrdim naš poziv drugu Kim Džong-unu da poseti Rusiju", rekao je Putin Kim Džong-namu.

Putin je rekao da je jedna od mogućnosti za taj susret i Istočni ekonomski forum u Vladivostoku, na Dalekom istoku, koji će ove godine biti održan od 11. do 13. septembra.

Poziv da poseti Rusiju Kim Džong-unu je već preneo ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom njihovog susreta krajem maja.

Istorijski samit Trampa i Kima završen je potpisivanjem zajedničkog dokumenta u kojem se Kim Džong-un obavezuje na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva", ali se ne pominje "potpuna, proverljiva i nepovratna denuklearizacija" o kojoj su SAD govorile pre sastanka.

Tramp je rekao da će SAD obustaviti zajedničke vojne vežbe s Južnom Korejom koje je opisao kao "veoma provokativne".

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja