Najnovije vesti

NJUJORK UDARIO NA TRAMPA Tuže njegovu fondaciju, tvrde da je koristio za izbore, ON UZVRAĆA: Teraću ovo do kraja!
Foto: AP

novi napad

NJUJORK UDARIO NA TRAMPA Tuže njegovu fondaciju, tvrde da je koristio za izbore, ON UZVRAĆA: Teraću ovo do kraja!

Planeta

Tužilaštvo savezne države Njujork podnelo je danas tužbu protiv Fondacije Donald J. Tramp navodeći da su ta organizacija i porodica predsednika SAD prekršili zakone o finansiranju kampanje i nelegalno sarađivali s predizbornim štabom.

Tužba kojim se traži raspuštanje fondacije i zabrana da Tramp i njegovo troje dece rade za neprofitne organizacije, predstavlja "izvanredan ukor" aktuelnom predsedniku, navodi Njujork tajms.

 

Tužilac savezne države Njujork poslao je pisma poreskoj službi i Federalnoj izbornoj komisiji za dalje postupanje, čime je Tramp suočen sa dodatnim pravnim izazovima.

 

Tramp je odmah napao tužbu navodeći na Tviteru da je to "ljigavi pokušaj" demokrata iz Njujorka da mu nanesu štetu.

Tužba je kruna skoro dvogodišnje istrage o Trampovoj humanitarnoj organizaciji koja je bila predmet pažnje tokom i posle predsedničke kampanje 2016.

 

Takve fondacije bi trebalo da budu posvećene humanitarnim aktivnostima, a u tužbi se navodi da ju je Tramp koristio za rešavanje pravnih slučajeva protiv njegovih poslovnih aktivnosti, kao i da je portošila 10.000 dolara za portret Trampa koji visi u jednom od njegovih golf klubova, navodi Njujork tajms.

 

Tramova fondacija je takođe korišćena za političke usluge, navodi se u tužbi.

Tokom izborne trke 2016. fondacija je praktično postala deo Trampovog štaba - imejlovi pokazuju da je šef štaba Kori Levandovski usmeravao njene troškove, iako je takvim fondacijama eksplicitno zabranjeno da se baƒve političkim aktivnostima.

 

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...