EVROPA UZVRAĆA, UDARIĆE POREZ NA AMERIČKU ROBU: Na listi duvan, burbon, farmerke...
Foto: AP

kontramere

EVROPA UZVRAĆA, UDARIĆE POREZ NA AMERIČKU ROBU: Na listi duvan, burbon, farmerke...

Planeta -

Evropska unija će teško oporezovati desetine vrsta američke robe, uključujući duvan, burbon, farmerke i motocikle, u odgovoru na američke tarife na uvoz iz Evrope čelika (25 odsto) i aluminijuma (10 odsto).

Tu listu je EU već poslala Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) 18. maja, još pre odluke Vašingtona.

Na spisku simboličnih vrsta robe koju je Komisija odabrala, u nekim slučajevima su proizvodi iz onih američkih država, mahom poljoprivrednih, koje su 2016. godine glasale za Donalda Trampa. To su i proizvodi proizvedeni u SAD koji se ne prodaju kao američke robne marke, a mogu se proizvoditi bilo gde u svetu.

foto: Profimedia

Ti proizvodi su odabrani u skladu s vrlo preciznom carinskom nomenklaturom, koja ne navodi nikakvo ime brenda ili kompanije, mada je predsednik Komisije Žan-Klod Junker početkom marta pomenuo "Harli-Dejvidson" i "Livajs".

Evropska unija je 2017. godine u SAD izvezla čelika za 5,3 milijarde evra i aluminijuma za 1,1 milijardu.

Evropske kontramere na američke proizvode na listi imaju za cilj da se u prvom koraku nadoknadi do 2,8 milijardi evra štete koju bi njena industrija imala od poreza u SAD, što je "odmereno", po Komisiji koja želi da njena procedura u potpunosti poštuje pravila WTO.

Drugi proizvodi bi se u budućnosti takođe mogli oporezivati u EU, u vrednosti od 3,6 milijardi evra, zavisno od ishoda spora protiv Sjedinjenih Država u STO po žalbi od 1. juna.

Obuhvaćene su desetine vrsta proizvoda kao što su valjani čelik, šipke od nerđajućeg čelika, bešavne cevi, čelična žica, vrata, prozori. Na spisku su i boranija, kukuruz i pirinač (obrađeni ili ne), ribizle, sok od pomorandže, buter od kikirikija, burbon, cigare, cigarete, duvan za lulu, za motanje i žvakanje ili ušmrkavanje.

Na listi EU su i majice i košulje od pamuka, vune ili sintetičkog materijala, farmerke ili pamučne pantalone, šortsevi, pamučna posteljina i neka kožna obuća.

EU cilja i na motocikle zapremine motora veće od 500 kubnih santimetara, jedrilice, sportske čamce sa ili bez motora, čamce za veslanje i kanue. Na spisku su i šminka za oči, lak za nokte, podloga za šminku lica, karte za igru.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track