NEMAČKA VLADA PRED SLOMOM! Merkelova izludela šefa diplomatije: Ne mogu više da RADIM SA OVOM ŽENOM!
Foto: EPA

migranti cepaju koaliciju

NEMAČKA VLADA PRED SLOMOM! Merkelova izludela šefa diplomatije: Ne mogu više da RADIM SA OVOM ŽENOM!

Planeta -

Sukob oko izbeglica preti da razbije vladajuću demohršćansku uniju CDU/CSU, a kako prenose nemački mediji, ministar unutarnjih poslova i predsednik bavarskog CSU Horst Zehofer izrazio je sumnju u dalju saradnju sa kancelarkom i predsednicom CDU Angelom Merkel.

Istovremeno, nemačka vlada demantovala je pisanje medije da Angela Merkel priprema vanredni samit EU sa temom izbeglica. Zehofer je u četvrtak na internom sastanku CSU kome su prisustvovali predstavnici vlade i predsednik poslaničkog klouba CSU u Bundesetagu, dva puta rekao o Merkelovoj:

"Ja sa ovom ženom ne mogu više da radim"

U intervjuu listu "Bild am zontag", malo je spustio loptu i zjavivši "da nikome u CSU nije u interesu da sruši kancelarku, ili da razbije koaliciju. Želimo najzad perspektivno rešenje za vraćanje izbeglica sa naših granica", rekao je Zehofer, ne pominjući kompromis.

Između sestrinskih stranaka demokršćanske unije već danima bukti žestoki sukob oko pitanja postupka prema određenoj grupi izbjeglica na nemačkim granicama.

Ministar unutarnjih poslova želi da uvede pravilo po kojem se izbeglice koje su registrovane u nekoj drugoj zemlji Europske unije ne puštaju preko njemačke granice.

"Saglasni smo u tome da oni koji su dobili azil negde drugde, ne treba ni da ulaze u zemlju", ističe Merkelova, ali dodaje "da to treba postiči na bazi dogovora sa dotičnim zemljama, na primer, Italijom, Grčkom i Bugarskom".

Dok Angela Merkel teži evropskom rešenju, Zehofer želi odbijanje migranata na samoj granici, nezavisno od EU. Njegova stranka je kancelarki dala rok do ponedeljka za pristanak, kada će zatražiti saglasnost predsedništva svoje stranke za svoje namere.

Ukoliko plan sprovede u delo, bio bi to politiöki napad na Angelu Merkel. Da li će ona to prihvatiti, ili otpustiti ministra ostaje da se vidi. Ukoliko isključi Zehofera iz vlade, to bi molo da znači i kraj koalicije, piše "Berliner cajtung".

Nemačka vlada u međuvremenu je demantovala pisanje dnevnika Bild da kancelarka priprema vanredni samit Europske unije na temu daljeg odnosa prema izbeglicama.

Kurir.rs/Index.hr

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track