UHAPŠENI ŠEF AUDIJA ZNAO DA LAŽU VOZAČE, ALI JE SVE VREME ĆUTAO: U Evropi su prodali 220.000 vozila sa PREVARANTSKIM SOFTVEROM!
Foto: EPA / Lukas Barth

dizelgejt! pola evrope u panici

UHAPŠENI ŠEF AUDIJA ZNAO DA LAŽU VOZAČE, ALI JE SVE VREME ĆUTAO: U Evropi su prodali 220.000 vozila sa PREVARANTSKIM SOFTVEROM!

Planeta -

Uhapšeni Rupert Štadler, šef Audija, je dosad najviši rukovodilac protiv kojeg je pokrenuta istraga zbog falsifikovanja vrednosti izduvnih gasova pomoću specijalnog softvera.

U dizel-aferi se prvi put u pritvoru našao najviši funkcioner rukovodstva Audija: u svojoj kući u Ingolštatu je uhapšen Rupert Štadler. U pritvoru se našao jer je istražni sudija smatrao da postoji opasnost od uništavanja dokaza ili uticanja na moguće svedoke. Štadler se nije izjašnjavao o optužbama a njegovo saslušanje bi trebalo da počne sutra (19.6.).

Kako piše Dojče vele, Štadler je bio jedan od najviših funkcionera firme 11 godina. U Folskvagenu su potvrdili da je uhapšen, uz komentar da za njega važi pretpostavka nevinosti. Štadlerov advokat je odbio da se izjasni, a i državno tužilaštvo prenosi da Štadlerovi branioci još nisu dali nikakve izjave.

Za danas (18.6) je bila predviđena sednica nadzornog odbora Folksvagena na kojoj je trebalo da se razgovara kako o Štadlerovom hapšenju tako i o posledicama i poukama dizel-skandala.

Državno tužilaštvo u Minhenu je prošle nedelje pokrenulo istragu protiv Štadlera i još jednog člana uprave Audija. Oni su optuženi za "prevaru i indirektno izdavanje falsifikovanih certifikata". Ta dva menadžera su ubacila u promet automobile sa dizel-pogonom čiji su merni rezultati izduvnih gasova bili manipulisani, kako je saopštilo državno tužilaštvo. Istražitelji su prošle nedelje izvršili pretres Štadlerovog stana.

foto: Printscreen Facebook

Za šefa Folksvagena Herberta Disa ta istraga je sve veći problem. Jer, on se u prestrukturiranju koncerna uzdao u Štadlera, šefa premijum-marke Audi. s druge strane, Štadler je posle otkrivanja manipulacija vrednostima štetnih gasova u SAD znao za takve manipulacije u Evropi, ali, za razliku od SAD, nije naredio da se obustavi proizvodnja "prepariranih" automobila, piše Dojče vele.

Istražitelji su imali uvid u korespondenciju koja na to ukazuje. U martu 2017. i februaru 2018. je u centrali Audija u Ingolštatu izvršeno nekoliko racija. Audi je u SAD i Evropi od 2009. naovamo prodao oko 220.000 vozila sa "prevarantskim" softverom. Od kraja 2015. su šestorica visokih funkcionera morali da se povuku sa funkcija. Mnogi su tražili da Štadler podnese ostavku, ali on je odbacivao tu mogućnost.

(Kurir.rs / Dojče vele)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kako da izvadite detetu zub? AUDIJEM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track