SALVINI UDARIO NA ROME: Prvo popis, pa proterivanje
Foto: Fonet AP

osuda

SALVINI UDARIO NA ROME: Prvo popis, pa proterivanje

Planeta -

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini danas je pokrenuo novu polemiku najavljujući da će uskoro napraviti popis Roma koji žive u Italiji, da bi možda proterao strane državljane i "nažalost" zadržao Italijane.

Salvini koji je takodje vodja ekstremno desničarske Lige, rekao je danas za jednu lokalnu televiziju u severnoj regiji Lombardiji, odakle je poreklom, da namerava da sprovede popis romske zajednice u Italiji da vidi "ko su oni i koliko ih je".

Kako je objasnio to će omogućiti da se proceni mogućnost da se proteraju oni koji su strani državljani s neregulisanim statusom, a kako je rekao, kada je reč o "italijanskim Romima, moraš ih zadržati kod kuće".

Plan o popisivanju Roma izazvao je brojna negodovanja među opozicijom i opreznu reakciju romske zajednice.

Popis te zajednice već je prošle godine sproveo Italijanski institut za statistiku (Istat), saopštila je Asocijacija Roma i zatražila hitan sastanak s novim ministrom.

Senatorka iz Demokratske partije levog centra Simona Malpeci je rekla da Salvini nastavlja svoju izbornu kampanju sa sve odvratnijim rečima i da su ove najnovije izjave "sa blago fašističkim mirisom".

Salvini je prošle nedelje zabranio pristajanje humanitarnog broda sa 630 migranata. Brod je na kraju prihvatila Španija pošto je nedelju dana s migrantima proveo na moru.

"Prvo napadi na migrante a sada na Rome", rekao je šef grupe leve stranke Slobodni i jednaki (LeU) u Predstavničkom domu Federiko Fornaro. Fornaro je dodao da je za Salvinija samo važno da seje mržnju i da stvori neprijatelje.

Salvini je preko Tvitera odgovorio na kritike: "Neki govore o šoku, zašto. Ja samo mislim na onu jadnu decu koju uče krađi i ilegali".

Kurir.rs/Beta AP

Foto: Fonet AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track