NEMAČKI AUDI U VELIKOJ PANICI: Direktor ostaje u zatvoru zbog PREVARE vozača! Vanredno stanje u fabrici, u toku HITNI SASTANCI!
Foto: Reuters / Kai Pfaffenbach

suspendovan

NEMAČKI AUDI U VELIKOJ PANICI: Direktor ostaje u zatvoru zbog PREVARE vozača! Vanredno stanje u fabrici, u toku HITNI SASTANCI!

Planeta -

Nadzorni odbor Audija suspendovao je danas izvršnog direktora Ruperta Štadlera, koji je juče uhapšen, i za privremenog direktora imenovao Brama Šota, izjavio je neimenovani izvor upoznat sa situacijom, dok u Audiju nisu bili dostupni za komentar.

Ta odluka dolazi u trenutku kada čelnici Folksvagena, vlasnika Audija, drugi dan zaredom sazivaju hitne sastanke kako bi se suočili s krizom koju je izazvalo Štadlerovo hapšenje u okviru istrage vezane za skandal sa lažiranjem rezultata testova emisije izduvnih gasova, tvrde neimenovani izvori.

Šot se 2011. godine pridržio Folksvagen grupaciji, a prethodno je bio na poziciji predsednika i izvršnog direktora Mercedes-Benca Italija. Od septembra prošle godine je član upravnog odbora Audija za prodaju i marketing.

foto: EPA / Lukas Barth

Kancelarija tužilaštva u Minhenu potvrdila je juče da je Štadler (55) uhapšen i da je sud u Nemačkoj naložio da bude zadržan u pritvoru, navodeći kao razlog hapšenja rizik da bi on mogao da sakrije dokaze i omete aktuelnu istragu vezanu za skandal "dizelgejt".

Britanska agencija navodi da s ovakvim razvojem događaja Folksvagen ulazi u krizu rukovodstva, budući da vest o hapšenju dolazi u trenutku dok se novi glavni izvršni direktor VW grupe Herbert Dis trudi da uspostavi novu rukovodeću strukturu, koja je uključivala i Štadlera.

VW je u septembru 2015. priznao korišćenje nelegalnog softvera radi varanja na američkim testiranjima emisije gasova iz dizel motora, što je izazvalo najveću krizu u istoriji te kompanije i dovelo do strogih kazni regulatora širom auto industrije.

Sjedinjene Države su podnele krivične tužbe protiv bivšeg generalnog direktora VW-a Martina Vinterkorna u maju, ali se on verovatno neće suočiti sa američkim sudskim vlastima jer Nemačka ne izručuje svoje državljane zemljama van EU.

Tužioci u Minhenu su naveli da hapšenje Štadlera nije izvršeno po nalogu američkih vlasti. Štadler je uhapšen u svom domu u Ingolštatu juče u ranim jutarnjim satima, dodali su iz tužilaštva.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja