RADIKALAN POTEZ ZBOG IZRAELA: SAD se povlače iz Saveta UN za ljudska prava!
Foto: Reuters

ODLUKA

RADIKALAN POTEZ ZBOG IZRAELA: SAD se povlače iz Saveta UN za ljudska prava!

Planeta -

SAD su se povukle iz Saveta za ljudska prava UN.

Smatra se da je razlog za povlačenje SAD iz Saveta za ljudska prava antiizraelski stav Saveta.

"Vašington se odlučio na taj korak pošto druge zemlje nisu imale hrabrosti da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to licemerno telo koje služi samo sebi. Čineći ovaj korak, želim da bude kristalno jasno da to ne znači povlačenje iz našeg angažovanja u vezi sa ljudskim pravima", saopštila je američka ambasadorka u UN Niki Hejli.

foto: EPA

Do najavljene objave o povlačenju SAD dolazi samo dan nakon što je šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trampovu administraciju zbog razdvajanja migrantske dece od roditelja na granici sa SAD.

Generalna skupština UN usvojila je kasno sinoć rezoluciju u kojoj se Izrael osuđuje za nasilje u Gazi i "prekomernu upotrebu sile", nakon što je odbijen zahtev SAD da se dokumentu doda osuda napada Hamasa na izraelsku teritoriju.

Rezolucija koje su predložili Alžir, Turska i Palestinci, usvojena je sa 120 glasova za, osam protiv i 45 uzdržanih.

Glasanje protiv zahteva SAD koji je odbijen malim brojem glasova predstavlja odraz velike zabrinutosti svetskog tela koje čine 193 zemalja članica da je rezolucija koje su sponzorisale arapske i islamske zemlje jednostrana i nije čak ni pomenula Hamas koji je ispalio više od 100 raketa na Izrael.

Izrael međutim optužuje Hamas da pokušaje napada prikriva protestima.

Izraelski ambssador u UN Dani Danon rekao je na vanrednom sastanku Generalne skupštine sazvanom na zahtev Palestinaca da Hamas izvodi nasilni napad na Izrael i ima za cilj da osvoji glavne gradove Haifu, Tel Aviv i Jerusalim, a da Izrael želi da osigura da se to ne desi.

foto: AP

Za Palestince rezolucija je garancija da će generalni sekretar UN Antonio Gutereš u roku od 60 dana predložiti načine i sredstva da se osigura zaštita i dobrobit palestinskog civilnog stanovništva pod izraelskom okupacijom, uključujući mehanizam međunarodne zaštite.

Izraelski ambasador je optužio antiizraelske elemente za blokiranje osude te ekstremističke islamske organizacije koja vlada Gazom.

foto: EPA

Usvojena rezolucija osuđuje "svaku prekomernu upotrebu sile izraelskih snaga", posebno u Gazi i zahteva da se Izrael "uzdrži od takvh akcija".

Ona takođe "osuđuje ispaljivanje raketa iz pojasa Gaze na izraelska civilna područja" ali ne navodi ko ih ispaljuje.

Palestinci su najpre tražili da gotovo identičnu rezoluciju usvoji Savet bezbednosti UN nakon pogibije Palestinaca tokom masovnih protesta na granici Gaze protiv izraelske i egipatske blokade te teritorije.

SAD su međutim stavile veto na tu rezoluciju 1. juna, a ambasadorka Hejli ju je označila "grubo jednostranom".

Zato su arapske i islamske zemlje odlučile da traže glasanje u Generalnoj skupštini gde nema veta.

Na isti način su postupile u decembru kada su SAD stavile veto na rezoluciju u kojoj se poziva da američki predsednik Donald Tramp povuče priznanje Jeruslima kao glavnog grada Izraela.

Međutim rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće za razliku od onih koje usvoji Savet bezbednosti. Ipak, one jesu odraz međunarodnog mišljenja i političke volje, rekao je portparol GS Brenden Varma.

Kurir.rs/Beta Foto: REuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track