Najnovije vesti

TURSKA DOBIJA SULTANIJU: Strani mediji tvrde da će Erdogana smeniti - ŽENA! Narod je zove čeličnom damom i vučicom! (VIDEO)
Foto: Reuters

izbori

TURSKA DOBIJA SULTANIJU: Strani mediji tvrde da će Erdogana smeniti - ŽENA! Narod je zove čeličnom damom i vučicom! (VIDEO)

Planeta

U Turskoj će u nedelju biti održani vanredni predsednički parlamentarni izbori, na kojima će aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan imati čak pet protivkandidata za funkciju šefa države, koji će nakon izbora imati značajno šira ovlašćenja, pošto će u toj zemlji biti uveden predsednički sistem rukovođenja državom.

Analitičari smatraju da će to biti suočavanje Erdogana s najvećim talasom opozicije od svoje prve izborne pobede 2002.

Pored Erdogana na konačnoj listi kandidata za predsednika Turske su i: Dogu Perincek, Meral Akšener, Muharem Ince, Selahatin Demirtas i Temel Karamolaoglu.

Meral Akšener je predsednica "Dobre stranke", kojoj u ovom predizbornom periodu strani mediji posvećuju posebnu pažnju.

"Predsednička kandidatkinja Akšener ide iz grada u grad i sakuplja šarene marame , poznate kao 'šamije' od svojih pristalica," objavio je nedavno CNN i kaže da ako ona pobedi marame će biti izložene na izložbi u Cankaji, bivšoj predsedničkoj palati u Ankari.

Prema turskoj tradiciji, naime, sporovi između muškaraca i žena završavaju kada žena baci maramu na pod.

CNN je preneo da Akšener pojedinci u inostranstvu nazivaju "turskom čeličnom damom", a kod kuće je zovu Asenom, mitološkom ženom vučicom koja je odbranila turska plemena od opasnosti.

"Neki ljudi me zovu sestrom, ali ima mnogo mladih koji me zovu 'Majka Meral', i volim da budem majka", rekla je Aksener, koja je jedina žena kandidatkinja na predstojećim predsedničkim izborima.

CNN dodaje da je njena stranka nova na turskoj olitičkoj sceni, a da je Akšener veteran u politici, jer je obavljala funkciju ministarke unutrašnjih poslova osam meseci i to kada je, kako se navodi, prljavi rat protiv kurdskih separatista bio na vrhuncu i kada se širio talas kršenja ljudska prava u Turskoj.

Kada su je ispitivali o tim navodima, Akšener se pobunila tvrdeći da nisu postojala kršenja ljudskih prava od vlade dok je bila ministarka, piše američka mreža, i podseća da je Akšener, kao i svi kandidati opozicije, obećala da će promeniti turski politički sistem na stanje pre promena koje je Erdogan izglasao prošle godine na referendumu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...