KINESKA SVEMIRSKA BOMBA PRETI PLANETI: Očekuje se pad još jedne stanice, evo procene stručnjaka gde će pasti (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

KINESKA SVEMIRSKA BOMBA PRETI PLANETI: Očekuje se pad još jedne stanice, evo procene stručnjaka gde će pasti (VIDEO)

Planeta -

Sećate se kad je kineska svemirska stanica Tiangong-1 pala na Zemlju pre par meseci? Postoji šansa da se nešto slično ponovi.

Kina u orbiti ima i svoju drugu eksperimentalnu svemirsku stanicu, Tiangong-2.

Ali izgleda da su joj smanjili orbitu za oko 90 kilometara, sa oko 380 km visine na 290 km, kako bi je pripremili za povratak na Zemlju, piše IFLScience.

Džonatan Mekdauel, astrofizičar u Harvard-Smitsonian centru za astrofiziku, kaže da Kina najverovatnije pokušava da izbegne sudbinu koja je zadesila Tiangong-1, pa je zato snizila orbitu 13. juna. “Ne znamo kada će ponovo da je pomeri", kaže on.

Prva stanica stekla je neželjenu slavu prilikom nekontrolisanog povratka na Zemlju. Kina je izgubila kontrolu nad stanicom 2016. i niko nije znao gde će udariti. Na kraju je stanica, težine 8.500kg, pala u Tihi okean. Tiangong-2 lansiran je u septembru 2016., a u oktobru i novembru te godine na njoj su boravila dva astronauta. Dalje ljudske misije nisu planirane. Kina je koriatila kao pripremu za lansiranje veće stanice, čiji bi se prvi modul trebao da se lansira 2020. godine.

Kina još nija dala nikakvu zvaničnu izjavu u vezi spuštanja orbite Tiangonga-2. Zbog toga nije poznato što tačno planiraju da urade sa njom, iako deluje kao da pokušavaju da izbegnu raniju neugodnu situaciju.

Puno stvari pada iz orbite u atmosferu, i velikih i malih, sa puno manje medijske pažnje nego što se to dogodilo Tiangongu-1. Tiangong-2 je gotovo identične veličine, pa verojatno ni ona pri padu neće napraviti preteranu štetu.

Većina delova stanice ove veličine verojatno će preživjeti. Uz to, njena orbita, koja je praktično ista kao i ona prve stanice, većinom prelazi nad vodom, tako da i ako dođe do gubitka kontrole verojatno neće pogoditi nastanjeno područje.

Ipak ni kontrolisana spuštanja ne idu uvek po planu. U svakom slučaju, što god da se dogodi, ovo sigurno nije poslednji put da ste čuli za Tiangong-2.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track