KORAK DO HARAKIRIJA: Japanski radnik osramotio kompaniju, rukovodstvu je zbog toga OSTALO SAMO JEDNO (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

tradicija

KORAK DO HARAKIRIJA: Japanski radnik osramotio kompaniju, rukovodstvu je zbog toga OSTALO SAMO JEDNO (VIDEO)

Planeta -

Radnik Vodovoda iz japanskog grada Kobea, osim što je dobio opomenu, kažnjen je i novčano jer je u periodu od sedam meseci 26 puta ranije napustio svoje radno mesto kako bi otišao na pauzu za ručak.

Njegov "greh" je otkrio kolega, kad je kroz prozor svoje kancelarije video dotičnog muškarca kako tri minuta pre početka dogovorene pauze za ručak izlazi iz firme i odlazi u obližnji restoran. Sve je prijavio šefovima koji su odmah odlučili da sprovedu pravu tajnu akciju kako bi saznali koliko često se to događalo.

Rukovodstvo je sa plate skinulo polovinu jedne dnevnice, ali gore od novčane kazne svakako je bilo javno poniženje - naime, šefovi su po rešenju ovoga slučaja odmah sazvali konferenciju za novinare tokom koje su najoštrije osudili "neposlušnost radnika koji ih je duboko razočarao", nakon čega su se grupno skrušeno poklonili u znak izvinjenja.

Pauza za ručak počinje tačno u podne i traje do 13 sati. Dotični gospodin je pogrešio jer je radno mesto napuštao nekoliko minuta ranije. Time je prekršio interna pravila - izjavio je portparol kompanije iz japanskog Kobea.

Osramoćeni radnik pokušao je da se opravda rečima kako je "jednostavno trebao da promeni radni ritam".

Inače, japanska vlada je, zbog velikog pritiska javnosti, prošli mesec morala zakonom da zabrani prekovremeni rad u trajanju od 100 sati mesečno, i to nakon samoubistva 24-godišnjeg Matsurija Takahašija, radnika marketing agencije, koga su 2015. stres i "izgaranje" na poslu bukvalno oterali u smrt.

Istraživanje je pokazalo kako svakom petom Japancu preti smrt iz istog razloga.

Kurir.rs/Guardian

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track