Najnovije vesti

VRHOVNI SUD ODLUČIO: Ako policija hoće da sazna vašu lokaciju preko mobilnog telefona, mora da ima nalog!
Foto: Profimedia

POŠTOVANJE PRIVATNOSTI

VRHOVNI SUD ODLUČIO: Ako policija hoće da sazna vašu lokaciju preko mobilnog telefona, mora da ima nalog!

Planeta

Vrhovni sud u Vašingtonu zabranio je policiji da preko lokacije mobilnih telefona prati kretanje građana, a od sada će za to biti potreban sudski nalog

Vrhovni sud je odlukom četiri od pet sudija naveo večeras da poštuje četvrti amandman američkog Ustava o zaštiti građana od uplitanja u privatni život ukoliko za to ne postoje ozbiljne sumnje.

"Istorijska odluka Vrhovnog suda o ograničenom praćenju lokacije mobilnih telefona građana uticaće na poštovanje privatnosti", ocenila ja uticajna Američka unija za građanske slobode (ACLU).

 

Odluka je doneta posle slučaja sitnog prestupnika iz Detroita Timotija Karpentera, koga je policija pronašla posle geografskog praćenja njegovog mobilnog telefona tokom 127 dana. Razna udruženja za zaštitu građanskih prava, među kojima ACLU, ocenila su to kao kršenje privatnosti.

 

Sudska odluka predstavlja pobedu za organizaciju ACLU, koju su podržali razni tehnološki giganti poput Fejsbuka, Tvitera, Gugla i Majkrosofta, ali i konzervativnije organizacije i pristalice nošenja vatrenog oružja u SAD.

 

Kurir.rs/Beta
Foto: Profimedia/Ilustracija

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...