Najnovije vesti

TRI VELIKE SILE SE VEĆ SPREMAJU ZA RAT U SVEMIRU: Ako dođe do najgoreg, evo kako bi on izgledao
Foto: Profimedia

SUKOB VELIKIH RAZMERA

TRI VELIKE SILE SE VEĆ SPREMAJU ZA RAT U SVEMIRU: Ako dođe do najgoreg, evo kako bi on izgledao

Planeta

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će možda jednog dana postojati američke "svemirske snage" koje će se boriti rame uz rame s avijacijom, kopnenim trupama i drugim rodovima vojske SAD, a najavio je i odlazak ljudi na Mars.

Tramp je naredio Pentagonu da stvori prvu novu američku vojnu službu u poslednjih sedam decenija da bi uspostavio "američku dominaciju u svemiru" i dok su mnogi stručnjaci brzo kritikovali ideju zbog preuranjenosti, nema sumnje da se rat može voditi u svemiru pa se velike svetske sile već uveliko spremaju za takvu mogućnost.

Kako stvari stoje, Rusija i Kina su već testirale projektile koji bi mogli da SAD bace na kolena tako što će joj onesposobiti satelite.

foto: Profimedia

Sateliti su neophodni za sisteme navigacije kao što je GPS, na koje se oslanjanju i civili i vojska, kao i za internet, telefoniju i radio komunikaciju pa i za transakcije na američkoj berzi. Drugim rečima, SAD, bez svojih satelita, mogle bi da dožive kolaps i poraz u ratu bez ijedne zemaljske bitke.

Iz tog razloga, stručnjaci procenjuju da je svemir apsolutno postao borbeni domen.

Kako će se voditi svemirski rat?

"Ako dođe do rata između SAD i Kine, na primer, obe strane će pokušavati da preuzmu komandne visine u svemiru", rekao je Piter V. Singer, strateg iz organizacije "Nju Amerika".

foto: EPA/Clemens Bilan

Međutim, kako je rekao, ne treba da očekujemo bitke svemirskih letelica kao u "Ratovima zvezda", već će se zapravo voditi sa tla.

SAD i njihovi saveznici bi ispaljivali projektile na neprijateljske satelite koji napajaju navigacione sisteme i to možda iz tradicionalnih lansera sa brodova u moru. SAD imaju plan i da pošalju nove brže, manje i jeftinije satelite čiji cilj će biti da sprečavaju potencijalne napade.

Singer je istakao da su SAD posmatrale ruske "satelite ubice i satelite kamikaze" koji su manevrisali u svemiru na način koji ukazuje na to da mogu da napadnu ili blokiraju američke satelite.

"Oni takođe mogu koristiti neku vrstu usmerene energije kako bi zaslepeli ili oštetili satelite. Ta usmerena energija može biti laserska, sa zemlje ili iz svemira", rekao je Singer.

Ipak, veći deo ovakvog ratovanja se ne bi sveo na gađanje satelita laserima, već bi predstavljao mešavinu ratovanja u svemiru i sajber ratovanja. Hakeri bi mogli da napadaju komunikaciju između satelita i operativaca na tlu. Takođe mogu da probaju da preuzmu kontrolu nad satelitima, rekao je on.

Ono što je možda takođe motivisalo Trampa jeste i činjenica da su Rusija i Kina obe nedavno otkrile potencijalno novo svemirsko oružje. To su otkrili američki obaveštajci, a objavljeno je ranije ove godine.

foto: EPA

Predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio je novo moćno rusko oružje, u vidu krstarećih raketa koje izbegavaju radare, kao i nevidljive "Avangarde".

U međuvremenu je "Almaz-Antey", ruski proizvođač oružja razvio laser za uništavanje satelita, koji može da se ugradi na vojne avione. Sistem se sastoji od lasera i zemaljskih kontrolnih sistema, a novo oružje omogućiće iskorak u projektovanju aviona koji će nositi laser.

Mada izveštaji još nisu potvrđeni, oružje se navodno zasniva na gasnom laseru "Berijev A-60", koji je već postavljen na modifikovani transporter "Iljušin Il-76MD".

Slični potezi stižu i iz Kine. Iako su tamošnji zvaničnici uvek isticali miroljubive motive iza svog istraživanja svemira, Kina je već testirala protiv-satelitske i antibalističke rakete, za koje stručnjaci kažu da mogu da unište većinu američkih komunikacionih satelita.

Međutim, mnogi u Kongresu su kritikovali formiranje svemirskih snaga, rekavši da je to preuranjeno. Američko vazduhoplovstvo izgleda da mrzi tu ideju. Singer ju je nazvao "apsurdnom" i "šalom". Penzionisani NASA astronaut Mark Keli, takođe bivši pilot mornarice i vojni veteran nazvao je to "glupom idejom".

U suštini, svi poslovi koje bi svemirske sile obavljale već rade vazduhoplovstva i mornarice, tako da pravljenje novog ogranka vojske samo predstavlja veliki trošak.

Nova trka u naoružanju

Trampov potez preti da postane izazov najvećim konkurentima SAD-a u svemiru, Kini i Rusiji, piše Politiko. Obe ove zemlje imaju stotine satelita, a ako vide da SAD pokušava da postigne dominaciju u kosmosu, verovatno će povećati svoje vojne budžete, kao i da će se pozabaviti proučavanjem kako da sruše ili hakuju američke satelite ili svemirske letelice.

Decenijama, diplomate su pokušale da spreče upravo ovaj scenario, a sada se čini on bližim nego ikada.

Međunarodno pravilo o prostoru, koje je prvi put uspostavljeno Ugovorom o spoljnjem svemiru 1967. godine, koje su potpisale SAD, pretpostavlja da je Zemljina orbita javno dobro koje treba da bude zaštićeno. Ono se ne smatra potencijalnim bojnim poljem.

Ovaj 51-godišnji ugovor brani lansiranje oružja za masovno uništenje, poput nuklearnog oružja, u svemir i brani vojne baze i manevre na Mesecu. Ugovor međutim ne govori ništa o manje destruktivnom naoružanju u svemiru.

Kurir.rs/Biznis insajder

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...