KINA I EU UPOZORAVAJU PLANETU NA AMERIČKE POTEZE: Trgovinski rat će gurnuti svet u novu recesiju!
Foto: Profimedia

SASTANAK U PEKINGU

KINA I EU UPOZORAVAJU PLANETU NA AMERIČKE POTEZE: Trgovinski rat će gurnuti svet u novu recesiju!

Planeta -

Kina i Evropska unija su poručile danas da bi jednostrane akcije pojedinih zemalja mogle gurnuti svet u recesiju, i obećale da će se usprotiviti trgovinskom protekcionizmu, aludirajući na SAD.

Vicepremijer i vodeći ekonomski savetnik kineskog predsednika Lju He kaže da su se Kina i EU, posle današnjih razgovora u Pekingu, dogovorile da brane multilateralni trgovinski sistem, prenosi njujorška agencija Blumberg.

"Unilateralizam je u usponu i trgovinske tenzije su se pojavile u vodećim ekonomijama. Kina i EU se oštro protive trgovinskom unilateralizmu i protekcionizmu, i veruju da takve akcije mogu prouzrokovati recesiju i turbulencije u globalnoj ekonomiji", izjavio je Lju na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom Evropske komisije Jirkijem Katainenom.

foto: Profimedia

EU je prošle nedelje uvela tarife na 3,3 milijarde dolara vredne američke proizvode, kao odgovor na američke barijere na uvoz aluminijuma i čelika iz EU.

Ministarstvo finansija SAD bi ove nedelje trebalo da predstavi nove propise za kineske investicije u tehnološkom sektoru, što će, kako ocenjuje Blumberg, izvršiti dodatni pritisak na Kinu.

SAD bi trebalo da od 6. jula uvedu tarife na kineski uvoz vredan 34 milijarde dolara, a Tramp je obećao da će uvesti carine na još 200 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track