Najnovije vesti

PRIVEDEN BIN LADENOV TELOHRANITELJ: Nemačka deportuje saradnika vođe Al Kaide
Foto: Profimedia

poreklom iz Tunisa

PRIVEDEN BIN LADENOV TELOHRANITELJ: Nemačka deportuje saradnika vođe Al Kaide

Planeta

Nemačka policija privela je bivšeg telohranitelja ubijenog vođe Al Kaide, Osame bin Ladena, i namerava da ga deportuje u rodni Tunis.

"Bild" navodi da je 42-godišnji Sami A. priveden kada je došao u policijsku stanicu, gde mora svakodnevno da se javlja. Zvaničnici grada Bohuma, gde Sami A. živi, naveli su da je izdat i nalog za njegovu deportaciju.

Slučaj Samija A. punio je početkom godine naslovne strane nemačke štampe, koja je izveštavala da nemačke vlasti, prema odluci suda, ne mogu da ga deportuju jer bi mogao da se suoči sa torturom u Tunisu.

Medij su nedavno objavili da Sami A. od 1997. godine živi u Nemačkoj i da važi za opasnu osobu koja je pod stalnom prismotrom i svakodnevno mora da se javlja policiji.

On s porodicom živi u Bohumu i prima socijalnu pomoć, zato što je nemački sud odlučio da ne sme da bude proteran u rodni Tunis.

Navodi se da je stranka Alternativa za Nemačku (AfD) podnela upit o njemu pokrajinskoj vladi Severne Rajne-Vestfalije, koja je saopšila da Sami A. mesečno prima više od 1.000 evra državne pomoći, a na to treba pridodati i oko 150 evra po detetu i druge oblike pomoći.

Godine 2012. nemački sud odlučio je da Sami A. ne može biti proteran u Tunis, jer mu tamo preti mučenje i nehumano postupanje.

Sami A. je u Nemačku stigao na studije, ali je od 1999. nekoliko godina boravio u džihadističkim kampovima u Avganistanu, gde je napredovao do pozicije jednog od telohranitelja terorističkog vođe Osame bin Ladena.

Navodi se da gradske vlasti u Bohumu u nekoliko navrata pokušale da ukinu boravišnu dozvolu Samiju A, ali je svaki put odluka morala da bude povučena zbog presude u korist tuniškog državljanina koji je u međuvremenu dobio četvoro dece.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...