EVROPSKA KOMESARKA: SAD su znale kakve će biti posledice carina
Foto: EPA

TRGOVINSKI RAT

EVROPSKA KOMESARKA: SAD su znale kakve će biti posledice carina

Planeta -

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom izjavila je danas da su SAD znale da će se suočiti s posledicama ako uvedu takse na uvoz evropskog čelika i aluminijuma.

Malmstromova je rekla da "mora biti posledica ako ne poštujete međunarodna globalna pravila".

Proizvođač motora Harli-Dejvidson je saopštio da se priprema za izmeštanje nekih fabrika iz SAD kako bi izbegao takse koje je EU uvela na njegove proizvode. Kako su naveli, nove carine poskupljuju svako njihovo vozilo za 2.200 dolara.

foto: EPA

"Bilo je jasno za američku administraciju da ćemo ako uvede carinske namete za čelik i aluminijum to smatrati nelegalnim i neusklađenim s pravilima Svetske trgovinske organizacije, i da će biti posledica", rekla je Malmstromova.

Ona je rekla da EU ne želi da kazni američke firme i potrošače, ali da je jasno da će oni reagovati na nove evropske mere, izvršiti pritisak na američku administraciju i ukazati da to što se događa nije dobro za američku privredu.

EU je od 22. juna uvela takse od 25 odsto na niz američkih proizvoda kao reakciju na namete od 25 odsto na evropski čelik i 10 odsto na aluminijum koje je uvela Trampova administracija.

Malmstromova je rekla da će EU ispitati da li se čelik i aluminijum ranije namenjeni SAD sada šalju u EU zbog taksi. Ona je dodala da će Evropska komisija uvesti protivmere sredinom jula.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track