Najnovije vesti

POVEĆAVAJU MINIMALAC: Od 2019. u Nemačkoj zagarantovana zarada po satu 9,19 evra
Foto: Shutterstock

BLAGO NJIMA

POVEĆAVAJU MINIMALAC: Od 2019. u Nemačkoj zagarantovana zarada po satu 9,19 evra

Planeta

Nemačka bi trebalo da podigne minimalnu platu iduće godine na 9,19 evra po satu, a potom 9,35 evra u 2020, preporučila je komisija koju je imenovala vlada u Berlinu, čime bi se otvorio put za povećanje lične potrošnje u najvećoj evropskoj privredi.

Vlada kancelarke Angele Merkel uvela je 2015. godine minimalnu zaradu na nivou države od 8,50 evra po satu, obuhvativši time više od tri miliona radnika.

Poslednji put njen iznos je povećan prošle godine, takođe na preporuku komisije, na sadašnjih 8,84 evra po satu, prenosi Seebiz.eu.

Aktuelni preporučeni iznos utvrđen je primenom složene formule koja delimično se odnosi i na prosečno povećanje plata u Nemačkoj za 4,8 odsto u protekle dve godine. Povećanje minimalne plate u 2019. iznosilo bi tako približno četiri odsto.

Predlog SPD 12 evra po satu

Očekuje se da će vlada prihvatiti preporuku stručne komisije.

Uvođenje minimalne plate 2015. godine bio je ključni zahtev Merkelovog manjinskog koalicionog partnera, nemačke Socijaldemokratske stranke (SPD). Viši SPD funkicioneri, uključujući ministra finansija Olafa Šolca, pozivali su na povećanje minimalne plate na čak 12 evra po satu.

1.400 inspektora proverava poštuju li kompanije "minimalac"

Šolc sada planira da angažuje dodatnih 1.400 inspektora te će ubuduće njih ukupno 8.600 proveravati poštuju li kompanije odredbu o minimalnoj plati odnosno pokušavaju li zaobići odgovarajuće propise.

Povećanje minimalne plate verovatno će pomoći podizanje potrošnje domaćinstava u razdoblju u kojem rast nemačkog izvoza ugrožavaju protekcionističke mere američkog predsednika Donalda Trampa.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Organizacija za privrednu saradnju i razvoj (OECD) već su pozivale Nemačku da podigne plate i poveća ulaganja kako bi se povećala domaća potrošnja i smanjio veliki višak na tekućem računu bilansa plaćanja.

Kurir.rs/ SEEbiz.eu

Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...