Najnovije vesti

EVROPSKI ŠAMAR ERDOGANU: Zaustavljeni pregovori o članstvu Turske u EU!
Foto: Printscreen Youtube

DONELI ODLUKU

EVROPSKI ŠAMAR ERDOGANU: Zaustavljeni pregovori o članstvu Turske u EU!

Planeta

Ministri inostranih poslova 28 država Evropske unije zaključili su da su pregovori o ulasku Turske u ovu asocijaciju zaustavljeni!

U zaključcima usvojenim juče oni su konstatovali da "nema osnova da se otvaraju nova poglavlja", kao ni da se vode pregovori o zatvaranju poglavlja koja su trenutno otvorena. Vrlo kritički šefovi diplomatija članica Unije osvrnuli su se na ponašanje Turske u proteklih više od godinu dana.

Iako su diplomatski istakli da je neophodno da EU i dalje tesno sarađuje sa Turskom i ocenili je kao "ključnog partnera" u mnogim oblastima, posebno bezbednosti i migranatskoj krizi, ministri EU su ponovili solidarnost posle neuspelog državnog udara pre dve godine, ali su i oštro upozorili.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog mera odmazde koje su preduzete posle tog događaja",  ističe se u saopštenju ministara 28 država.

Nastavlja se u istom, pa i oštrijem tonu stavom da je Veće EU posebno zabrinuto zbog stalnog nazadovanja u oblasti vladavine prava i poštovanja osnovnih sloboda, uključujući i onu koja se odnosi na pravo slobode govora.

"Ne možemo da pristanemo na dalje gušenje slobode i nezavisnosti pravosuđa, pritvaranja i hapšenja i druge mere koje se poduzimaju protiv novinara, članova akademske zajednice, poslanika i pripadnika političkih partija, advokata ljudskih prava, korisnika društvenih mreža... Veće izražava svoju veliku zabrinutost zbog toga", navodi se u zaključcima.

Turska se poziva da neodložno izvrši sve presude Suda za ljudska prava u Strazburu i da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet suseda, pogotovo onih koji su u EU.

" Veće je primetilo da Turska nastavlja da se udaljava od Evropske unije. Zbog toga su pregovori efektivno zaustavljeni i blokirani. Nova poglavlja se, stoga, ne mogu razmatrati niti otvarati ili zatvarati postojeća. Takođe, nema daljnjih aktivnosti na modernizaciji carinske unije između EU i Turske u skoroj budućnosti", zaključili su ministri 28 država.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto printscreen YT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...