Najnovije vesti

RAKETNA DIPLOMATIJA: Amerikanci još jednu zemlju odgovaraju od kupovine S-400, velikodušno nude svoje sisteme
Foto: Profimedia

oštro

RAKETNA DIPLOMATIJA: Amerikanci još jednu zemlju odgovaraju od kupovine S-400, velikodušno nude svoje sisteme

Planeta

SAD će pokušati da ubede Indiju da odustane od kupovine ruskih raketnih sistema S-400 u korist američkih sistema za protivraketnu odbranu THAAD.

Novinari lista su uspeli da saznaju da će protivraketna odbrana biti tema sastanka Amerikanaca s ministrom inostranih poslova Indije Sušmom Svaradžijem i ministrom odbrane Nirmalom Sithamaranom u Vašingtonu 6. jula.

SAD pretpostavljaju da bi, ukoliko na vreme ponude THAAD Indiji, ova zemlja mogla da odustane od posla s Rusijom. S-400 je efikasan protiv brojnih vazdušnih ciljeva, a pre svega protiv lovaca poput F-17 ili F-35, navodi list.

"Ugovor o S-400 je počeo da igra važnu političku ulogu u SAD. Kongres razmatra nacrt zakona o sankcijama protiv ruskih odbrambenih organizacija, koji bi mogao da važi i za odbrambene organizacije drugih zemalja“, piše „Ekonomik tajms“.

Izvori lista upoznati sa saradnjom Rusije i Indije naveli su da nije razumno da SAD očekuju od Delhija da odustane od saradnje sa starim i pouzdanim partnerom.

Rusija i Indija su usaglasile uslove isporučivanja S-400 za cenu od šest milijardi dolara u maju ove godine. SAD su protestovale protiv ovog ugovora, ali je Indija saopštila da ne namerava da odustane od kupovine ruskih raketnih sistema.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...