ERDOGANOV MEGAPROJEKAT OD 15 MILIJARDI EVRA: Hoće da preseli 800.000 ljudi, ali stručnjaci i arheolozi nisu baš oduševljeni (VIDEO)
Foto: Reuters, Epa

UGROŽEN ŽIVOT U ISTANBULU

ERDOGANOV MEGAPROJEKAT OD 15 MILIJARDI EVRA: Hoće da preseli 800.000 ljudi, ali stručnjaci i arheolozi nisu baš oduševljeni (VIDEO)

Planeta -

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, rešio je da ostane upamćen po velikim građevinskim projektima.

On je još uoči izbora najavio do sada najambiciozniji poduhvat, gradnju kanala, po uzoru na Panamski, koji bi trebalo da poveže Crno i Mramorno more što bi značajno unapredilo tursku trgovinu.

Kanal bi trebalo da bude dug 45 kilometara, a izgradnja će koštati 15 milijardi dolara, mada kritičari kažu da se radi o 65 milijardi, uključujući troškove preseljenja 800.000 ljudi.

"Ono što čini Panamu je Panamski kanal. Suecki kanal je najveći izvor prihoda za Egipat", rekao je Erdogan.

foto: AP

Iako Erdoganovi kritičari ovu ideju nazivaju ludom, on je još pre 7 godina izneo plan za gradnju kanala. Međutim, ekolozi nisu zadovoljni. Smatraju da će kanal znatno oštetiti ekosistem i da Istanbul neće biti pogodan za život. Sa druge strane, arheolozi tvrde da će radovi ugroziti paleolitska nalazišta. Ekonomisti kažu da projekat nije finansijski održiv.

"Kao da se igrate Mojsija", rekao je Serkan Tajkan, umetnik i protivnik projekta.

Međutim, svi ti prigovori nisu važni jer je Erdoğan uveren da je ta ideja super.

Svi Erdoganovi megaprojekti smišljeni su s ciljem da ga smeste u panteon velikih turskih vladara od vremena Otomanskog Carstva pa do osnivača moderne Turske Ataturka, prenosi Njujork tajms.

Kurir.rs/Njujork tajms Foto: EPA/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track