Rumunski parlament suspendovao Baseskua
Foto: Rojters

Rumunski parlament suspendovao Baseskua

Planeta -
Poslanici rumunskog parlamenta odlučivali su danas o suspenziji predsednika Baseskua zbog optužbi za kršenje Ustava, pošto ga tropartijska vladajuća koalicija levog centra tereti da je nezakonito preuzeo ovlašćenja premijera kada je 2010. godine objavio drastične mere štednje i da je narušio nezavisnost sudstva

BUKUREŠT - Rumunski parlament danas je suspendovao predsednika Trajana Baseskua pošto je 258 poslanika od 432 glasalo za suspenziju, preneo je AFP.

Poslanici rumunskog parlamenta odlučivali su danas o suspenziji predsednika Baseskua zbog optužbi za kršenje Ustava, pošto ga tropartijska vladajuća koalicija levog centra tereti da je nezakonito preuzeo ovlašćenja premijera kada je 2010. godine objavio drastične mere štednje i da je narušio nezavisnost sudstva.

Prema rumunskom Ustavu, parlament može oduzeti ovlašćenja predsedniku države zbog "ozbiljnog" kršenja osnovnog zakona, podseća francuska agencija.Suspnezija Baseskua još ne znači i njegovu smenu, pošto, prema proceduri, do toga može doći tek na referendumu koji treba da bude održan u roku od mesec dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja