Najnovije vesti

POLITIČKA KRIZA U NEMAČKOJ: Pred Merkelovom je 5 opcija, a samo jedna ima srećan kraj
Foto: Reuters/Eric Vidal

DA LI JE REŠENJE NA POMOLU

POLITIČKA KRIZA U NEMAČKOJ: Pred Merkelovom je 5 opcija, a samo jedna ima srećan kraj

Planeta

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pod nikad većim pritiskom, a posle samita EU, pada i odluka o budućnosti Nemačke, a u igri je pet mogućih scenarija za dalji razvoj situacije u toj zemlji.

Prvi scenario predviđa srećan kraj (hepiend), a verovatnoća za njegovo realizovanje iznosi četiri, piše Dojče vele.

Po tome se Merkelova iz Brisela vraća kao ozarena pobednica pošto je na samitu EU uspela u namerama da se usaglasi evropska politika azila, da se zaštita granica poboljša i da se formiraju centri za azilante.

foto: EPA

Do novog regulisanja Dablinskog sporazuma, Merkelova prezentuje i bilateralne dogovore sa Italijom, Španijom i Grčkom prema kojima te zemlje treba da preuzmu izbeglice koje su kod njih već registrovane.

CSU i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer priznaju sve to kao uspeh postignut zbog "pritiska iz Bavarske", CDU i CSU su ponovo jedna Unija, a Merkelova je kao kancelarka ojačana.

foto: Reuters / Hannibal Hanschke

Drugi scenario predviđa neizvesnost i po njemu rezultat samita EU podleže različitim interpretacijama, a verovatnoća za njegovu realizaciju je sedam.

Neki koraci u zajedničkoj politici EU se čine, neki se odlažu propraćeni izjavama o namerama. Šefovi država i vlada se obavezuju da će do obnove Dablinskih odredbi sklapati bilateralne sporazume o preuzimanju izbeglica.

Angela Merkel izjavljuje da je već postigla saglasnost sa Grčkom i Španijom i da je moguć i sporazum sa Italijom, a od CSU traži još malo strpljenja.

Zehofer, Zeder i drugi u CSU ostaju tvrdi na rečima, izjavljuju da su već pripremili sve za vraćanje izbeglica, Angela Merkel je oslabljena ali ostaje na funkciji.

foto: Foto AP

Po trećem scenariju kritičari Merkelove smatraju da su rezultati samita EU bili nedovoljni. CSU izjavljuje da ti dogovori nemaju nikakvog uticaja na stanje na nemackim granicama, te da ni bilateralnim sporazumima nije još ništa postignuto, zbog čega federalna policija počinje da zabranjuje ulazak određenim izbeglicama u zemlju.

Merkel priznaje da je raspoloženje u EU trenutno komplikovano, ali da i dalje radi na evropskom rešenju. Svom ministru unutrašnjih poslova daje odrešene ruke. CSU u predizbornoj kampanji u Bavarskoj to prodaje kao pobedu nad kancelarkinom politikom, a ona, vrlo oslabljena, ostaje na funkciji.

foto: Profimedia

Po četvrtom scenariju, Merkel proglašava rezultate samita i prve bilateralne razgovore za veliki uspeh i važne elemente evropskog rešenja. Njeni kritičari iz CSU smatraju da su nemačka nastojanja propala. Zehofer naređuje da počne vraćanje izbeglica sa granica.

Angela Merkel podseća na evropsku odgovornost Nemačke i smenjuje Zehofera, a CSU napušta koaliciju. Poslanička grupa CDU i CSU u Bundestaga se raspada. Angela Merkel vodi manjinsku vladu sa SPD, ili zamenjuje CSU - Zelenima. Verovatnoća za ovakav scenario je pet.

foto: AP / Markus Schreiber

Peta opcija navodi da CDU i CSU različito vrednuju evropske dogovore. Zehofer počinje da radi na svoju ruku; kancelarka ga smenjuje; a koalicija puca. Merkel preuzima odgovornost za neuspeh vlade, postavlja u Bundestagu pitanje poverenja i otvara put za održavanje novih izbora.

Na kongresu CDU ona se više ne kandiduje za funkciju predsednice stranke. Na funkciji je nasleđuje Anegret Kramp-Karenbauer ili Armin Lašet ili Jens Špan. Verovatnoća ovakvog scenarija je četiri na skali od nule do 10.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...