AMERIKANCI IMAJU PLAN ZA KIMA: Stručnjaci su sumnjičavi, a za to imaju dobar razlog
Foto: AP / Ahn Young-joon

SLEDEĆI KORAK

AMERIKANCI IMAJU PLAN ZA KIMA: Stručnjaci su sumnjičavi, a za to imaju dobar razlog

Planeta -

Dok savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavljuje da SAD imaju plan za okončanje programa za razvoj nuklearnog oružja i balističkih raketa Severne Koreje "za godinu dana", neki eksperti iznose otvorene sumnje da je to moguće.

Bolton je u intervjuu za CBS najavio da će američki državni sekretar Majk Pompeo uskoro razgovarati o tome sa Pjongjangom.

"Državni sekretar Majk Pompeo razgovaraće o tome sa Severnokorejcima u bliskoj budućnosti, o tome kako zaista demontirati ceo njihov program oružja za masovno uništenje i balističke rakete za godinu dana", rekao je Bolton.

Rojters, međutim, prenosi mišljenja eksperata da je period od godinu dana suviše optimističan.

"Bilo bi fizički moguće da se demontira dobar deo severnokorejskog programa u roku od godinu dana", izjavio je Tomas Kantrimen, koji je u prethodnoj administraciji u Stejt departmentu bio zadužen za kontrolu oružja.

On, međutim, kaže da ne veruje da bi bilo moguće da se za godinu dana proveri da li je program potpuno okončan, a niti kod Severne Koreje vidi dokaz da je čvrsto odlučila da to učini.

Sigfrid Heker, nuklearni naučnik i profesor Univerziteta Stenford, predviđa da će biti potrebno oko 10 godina da se demontira i očisti glavni deo severnokorejskog nuklearnog centra Jongbjon.

Američke obaveštajne agencije nisu sigurne koliko nuklearnih bojeviih glava ima Severna Koreja. Procena Pentagona je najviša - oko 50 - ali sve agencije se slažu da Pjongjang sakriva određeni broj, pogotovu manjih taktičnih raketa, u podzemnim lokacijama širom zemlje.

NBC Njuz takođe prenosi da američki obaveštajci smatraju da je Severna Koreja poslednjih meseci povećala proizvodnju goriva za nuklearno oružje.

Pored toga, Vašington post navodi da su obaveštajne agencije SAD izvele zaključak da Pjongjang ne želi da u potpunosti odustane od svog nuklearnog arsenala i da razmatra načine da sakrije neke bojeve glave.

Stručnjak za Aziju Patrik Kronin ocenio je izveštaje NBC-ja i Vašington posta kao "krajnje zabrinjavajuće".

On je dodao da američka strana radi na pripremi skorog sastanka Pompea sa severnokorejskim liderima u Pjongjangu na kome bi se razgovaralo o "mapi puta" za denuklearizaciju Severne Koreje, ili barem o značajnim koracima ka razoružanju koji bi se uključili u tu "mapu puta".

Zabrinutost iskazuju i neki političari iz redova Republikanske stranke predsednika Donalda Trampa.

Senatorka Suzan Kolins kaže da je uznemirena tim izveštajima i naglašava da je, s obzirom na ranije ponašanje Pjongjanga, potrebna "proverljiva, neometana, pouzdana inspekcija" nuklearnog programa Severne Koreje.

Njen skepticizam deli i senator Lindzi Grejem, koji je za NBC rekao: "Ako je istina da jedno kažu, a drugo rade, niko ne treba da bude iznenađen", prenosi Rojters.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track