TRAMP OPLEO PO EU: Jednako su loši kao Kina, a mi ih još trošimo MILIJARDE DOLARA za njihovio ODBRANU! (VIDEO)
Foto: AP

nastavak rata

TRAMP OPLEO PO EU: Jednako su loši kao Kina, a mi ih još trošimo MILIJARDE DOLARA za njihovio ODBRANU! (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp je u razgovoru objavljenom u nedelju uporedio trgovinske metode Evropske unije s kineskim.

"Evropska unija čini verovatno podjednako zla kao Kina, samo što je manja", izjavio je Tramp za Foks Njuz.

"Evropljani su prošle godine imali trgovinski suficit (sa SAD-om) od 151 milijardi dolara, a osim toga mi trošimo celo bogatstvo na NATO da ih zaštitimo. Strašno je što nam rade. Svi na neki način volimo Evropsku uniju, ali te zemlje sa nama loše i nepravedno postupaju", dodao je. On je opravdao svoju odluku uvođenja carina trgovinskim partnerima Sjedinjenih Država na čelik i aluminijum.

"Da ih ne primenjujemo za sve, onda bi zemlje proizvođači preko drugih zemlja izbegavale carine i tu bi gubili mnogo vremena" - rekao je.

"Evropljani ne žele naše poljoprivredne proizvode. Iskreno oni imaju svoje poljoprivrednike i žele da ih zaštite. A mi ne štitimo naše", rekao je on.

Tramp je takođe spomenuo automobilsko tržište i naveo nemačke marke, dok oni navodno u tu zemlju ne uspevaju da izvedu američke automobile. On mesecima vodi ofanzivu na svim poljima trgovine protiv Kine koju optužuje za krađu intelektualnog vlasništva, ali i protiv Evropljana i Kanađana. Američki predsednik je ponovo istakao da će evropskim firmama koje nastave da posluju sa Iranom biti uvedene sankcije.

Kurir.rs/Fox news

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track