TRANZITNE ZONE SPASILE MERKELOVU: Na sastanku postignut dogovor, Zehofer ostaje ministar! Rešenje pronađeno U POSLEDNJEM TRENUTKU (VIDEO)
Foto: Reuters

kraj krize u nemačkoj

TRANZITNE ZONE SPASILE MERKELOVU: Na sastanku postignut dogovor, Zehofer ostaje ministar! Rešenje pronađeno U POSLEDNJEM TRENUTKU (VIDEO)

Planeta -

Lider CSU izjavio je večeras da je na sastanku sa čelnicima sestrinske stranke CDU postignut dogovor u sporu oko migranata i da će ostati ministar unutrašnjih poslova Nemačke.

"Posle intenzivnih razgovora CDU i CSU, postigli smo dogovor o tome kako možemo u budućnosti da sprečimo ilegalnu imigraciju na granici između Nemačke i Austrije", rekao je Zehofer posle višečasovnih razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu,.

On je prethodno ponudio ostavku na obe pozicije, ako kancelarka ne prihvati kontrole na granici koje bi obuhvatile i vraćanje nekih migranata sa nemačke granice.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je na večerašnjem kriznom sastanku sa CSU posle "teške borbe" postignut kompromis o migraciji koji predviđa uspostavljanje tranzitnih centara na granici Nemačke sa Austrijom.

Iz tih centara će migranti biti vraćeni u zemlje u kojima su prethodno registrovani, objasnila je Merkelova.

"Time je sačuvan duh partnerstva u Evropskoj uniji", rekla je ona i dodala da će istovremeno biti preduzete nacionalne mere kako bi se bolje upravljalo migracijom, prenose nemački mediji.

O ovom predlogu se već razgovaralo 2015. godine ali on nije tada prošao zbog protivljenja koalicionih partnera iz SPD.

Prema informacijama nemačkih medija, SPD ovog puta ne bi isključio takvo rešenje.

Sa takvim dogovorom Zehofer, koji je predlagao vraćanje migranata sa nemačke granice, ostao bi ministar unutrašnjih poslova, sa čime bi se Merkel složila.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja