KAMENI PUTEVI OTKRIVAJU TAJNU: Konačno objašnjeno kako je nastao drevni Stounhendž! (VIDEO)
Foto: Profimedia

ANALIZA

KAMENI PUTEVI OTKRIVAJU TAJNU: Konačno objašnjeno kako je nastao drevni Stounhendž! (VIDEO)

Planeta -

Dvojica britanskih naučnika veruju da su otkrili misteriju Stounhendža - poreklo ogromnih stena od kojih je napravljena ova drevna građevina i put kojim su prenete.

Ričard Bevins iz Muzeja Velsa i Rob Ikser sa Univerziteta Lester novim metodama proverili su teoriju geologa Herberta Henrija Tomasa staru 80 godina.

Moderne metode

Tim naučnika je novim tehnologijama, poput modernog skeniranja fotografija i predela, ali i analizom samog kamena, otkrio da su veće stene donete iz Marlboro Daunsa, a manje iz planina Preseli u Pembroukširu. Peščar sa glavnog oltara stran je za ove predele i veruje se da je donet iz oblasti Seni Beds.

foto: EPA

Oni su otkrili da su stene nošene putevima, a ne brodovima, kako se ranije mislilo. Neke od njih su prenošene oko 160 kilometara.

foto: Reuters

"Naš glavni zaključak je da najveći deo kamena nije prenet onako kako je to mislio dr Tomas, već da je njegov zaključak donet na osnovu nekoliko uzoraka kamena sa potpuno drugog mesta. Izgradnja Stounhendža bila je važna ceremonija za ljude koji su ga pravili pre oko 5.000 godina", navode dvojica naučnika.

ZAŠTO JE STOUNHENDŽ IZGRAĐEN: Ovih 7 teorija možda imaju odgovor na to!

Praznici

Dr Herbert Henri Tomas je 1923. godine tvrdio da je otkrio rute kojima su stene donete do mesta izgradnje.

Stounhendž i dalje privlači pažnju, a svake godine se u tom drevnom hramu proslavljaju događaji poput dugodnevice, ravnodnevice ili kratkodnevice.

Kurir.rs/Andrija Ivanović

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track