AMERIČKI SENATOR U POSETI MOSKVI: Nadam se novom danu u odnosima Amerike i Rusije!
Foto: Reuters

PRIPREME ZA SAMIT PUTIN-TRAMP

AMERIČKI SENATOR U POSETI MOSKVI: Nadam se novom danu u odnosima Amerike i Rusije!

Planeta -

MOSKVA - Šef delegacije američkog Kongresa, koja boravi u poseti Rusiji, rekao je danas da se nada "novom danu" u popravljanju odnosa Rusije i SAD.

Senator Ričard Šelbi, republikanac iz Alabame, sastao se s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom dve nedelje uoči sastanka predsednika dve zemlje u Helsinkiju.

"Došli smo ovde znajući da imamo zategnut odnos, ali bismo mogli da imamo bolje odnos SAD i Rusije zato što imamo zajedničke interese širom sveta na kojem bismo, nadam se, mogli da zajedno radimo", rekao je Šelbi na sastanku s Lavrovim. On je rekao da su SAD i Rusija, rivali ali da to ne znači da moraju biti neprijatelji.

foto: AP

Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da bi predsednici Vladimir Putin i Donald Tramp u Helsinkiju 16. jula mogli da se sastanu sami, bez savetnika.

Šelbi je izrazio nadu da će samit "biti početak, možda, novog dana".

"Shvatamo da je svetu bolje, verujem, ako Rusija i SAD imaju manje tenzija", rekao je Šelbi.

foto: Reuters

Lavrov je čestitao kongresmenima predstojeći Dan nezavisnosti i rekao da se nada da će njihova poseta "simbolizovati obnavljanje odnosa" parlamenata dve zemlje.

Odnosi Rusije i SAD pali su na najniži nivo u više decenija kada su SAD uvele sankcije Rusiji zbog mešanja u američke izbore i postupaka Rusije u Ukrajini.

Američki kongresmeni trebalo bi da se kasnije danas sastanu s ruskim kolegama. Ruske novinske agencije su javile da se kongresmeni nadaju sastanku s Putinom, ali je Peskov rekao da to nije u predsednikovom rasporedu aktivnosti.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja