Najnovije vesti

KINA SPREMILA OSVETU TRAMPU: Spremni smo u potpunosti za trgovinski rat s Amerikom, OVO će biti prve žrtve naših kontramera
Foto: AP

uzvraćaju udarac

KINA SPREMILA OSVETU TRAMPU: Spremni smo u potpunosti za trgovinski rat s Amerikom, OVO će biti prve žrtve naših kontramera

Planeta

Kina je danas saopštila da je "potpuno spremna" za trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama, pošto su se umanjile nade za prevazilaženje tenzija između te dve najveće ekonomije u svetu.

Carine koje je uveo Vašington na robu iz Kine stupiće na snagu u petak, a Peking je najavio kontramere.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je novinarima da je Kina "potpuno spremna za paket neophodnih mera" da bi sačuvala svoje nacionalne interese.

"Nadamo se da će SAD obezbediti uslove za lojalnu konkurenciju za investicije i operacije kineskih kompanija u SAD i da doprinese uzajamnom poverenju", rekao je kineski zvaničnik.

Među američkim kompanijama koje bi mogle da budu pogođene kontramerama koje je najavila Kina su one koje se bave proizvodnjom soje i viskija, kao i prozvođači automobila kao što su Ford i Tesla.

Tramp je još tokom predizborne kampanje napadao Kinu optužujući je za nefer trgovinske prakse poput manipulisanja valutom. On je rekao da će njegova administracija, ako Kina ne promeni ponašanje, uvesti kaznene tarife na kinesku robu.

On je prošle godine tražio da se ispita da li uvozni čelik i aluminijum predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, posle čega je Ministarstvo trgovine SAD u februaru predložilo uvodjenje tarifa ili kvote na uvoz metalnih proizvoda.

Kina, međutim, optužuje SAD za protekcionizam i osudila je ponašanje SAD u oblasti trgovine, opisujući ga kao unilateralizam.

Kina je danas izdala upozorenje svojim građanima koji putuju u SAD.

U upozorenju koje su kineske vlasti izdale krajem prošle nedelje, a koje je objavljeno na sajtu kineske ambasade u SAD ukazano je, pored ostalog, na visoke troškove lečenja u toj državi i značaj opreza zbog kriminala i terorističkih napada.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...