ŽESTOK SUKOB NAJJAČIH SVETSKIH SILA! KINEZI BESNI: Amerika započela najveći trgovinski RAT U ISTORIJI! Nemamo izbora - uzvraćamo!
Foto: Fonet, Fonet AP, Reuters

NOVE CARINE STUPILE NA SNAGU

ŽESTOK SUKOB NAJJAČIH SVETSKIH SILA! KINEZI BESNI: Amerika započela najveći trgovinski RAT U ISTORIJI! Nemamo izbora - uzvraćamo!

Planeta -

Nove carine Sjedinjenih Država na uvoz kineske robe stupile su danas na snagu, a iz Pekinga poručuju da će biti primorani na kontraudar u sporu dve svetske ekonomske velesile, za čiju je eskalaciju američki predsednik Donald Tramp, kako sam kaže, spreman.

Vašington je povećao carine na 34 milijarde dolara vredan uvoz iz Kine u 12:01 časova po istočnom američkom vremenu, što je prvi korak koji bi mogao da dovede do lančane reakcije i ubrzavanja serije novih tarifa.

Kinesko ministarstvo za trgovinu saopštilo je da će biti "prisiljeno da preduzme nužan kontranapad", ali nije iznelo nikakve bliže detalje. Peking je, međutim, ranije objavio listu američke robe koja će biti predmet odmazde, a na kojoj se, između ostalog, nalaze soja, električni automobili i viski.

Finansijska tržišta su odmah reagovala na najnoviji razvoj događaja. Indeks japanske berze Nikei 225 je skočio za 1,4 odsto, dok je Kompozitni indeks na berzi u Šangaju ojačao za 0,7 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,8 odsto.

Tramp je u četvrtak razgovarao o trgovinskom ratu sa novinarima koji su sa njim leteli u Montanu povodom izborne kampanje.

Predsednik SAD je tom prilikom najavio dodatne američke tarife na uvoz iz Kine u vrednosti od 16 milijardi dolara, koje će biti uvedene za dve nedelje.

Kinesko ministarstvo trgovine kaže da zemlja nema izbora osim da uzvrati pošto su Sjedinjene Države "pokrenule najveći trgovinski rat u ekonomskoj istoriji".

KINEZI ŽESTOKO ODBRUSILI TRAMPU: Ne popuštamo pred američkim pretnjama!

"Šestog jula Sjedinjene Države su počele sa nametanjem 25 odsto viših carina na 34 milijardi dolara robe iz kineskog uvoza, a SAD su prekršile pravila trgovine STO i započele su najveći trgovinski rat u ekonomskoj istoriji do danas", navodi se u saopštenju ministarstva.

Nove carine, koje je uvela administracija predsednika SAD Donalda Trampa, primenjuju se na 818 kineskih proizvoda vrednih 34 milijarde dolara.

Kina je upozorila da, iako je obećala da neće "zadati prvi udarac", sada će biti primorana na kontramere radi odbrane svojih ključnih interesa Peking je rekao da će obavestiti Svetsku trgovinsku organizaciju i raditi s drugim zemljama kako bi "zajednički zaštitli slobodnu trgovinu i multilateralni sistem".

Peking je ranije najavio da će uvesti kontramere na robu iz američkog izvoza, uključujući meso i morske plodove.

Još pre petka, trgovinski spor između dve najveće ekonomije u svetu potresao je tržišta i podstakao upozorenja kompanija o štetnosti i većih cena koje će osetiti potrošači.

Kurir.rs/CNN

Foto: Fonet, Fonet/ AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track