MISLILI SMO DA IMAMO VIŠE VREMENA DA SPASEMO DEČAKE: Dramatično upozorenje komandanta ronilaca na Tajlandu od kog hvata JEZA! (VIDEO)
Foto: EPA, Reuters

SITUACIJA SVE GORA

MISLILI SMO DA IMAMO VIŠE VREMENA DA SPASEMO DEČAKE: Dramatično upozorenje komandanta ronilaca na Tajlandu od kog hvata JEZA! (VIDEO)

Planeta -

Komandant tajlandskih mornaričkih snaga, koje rade na spasavanju mladog fudbalskog tima zarobljenog u poplavljenoj pećini na severu zemlje, rekao je jutros da je ostala "ograničena količina vremena" za izvlačenje dečaka.

"Isprva smo mislili da dečake možemo dugo da održavamo u životu u pećini, ali su se sada mnoge stvari promenile. Imamo ograničenu količinu vremena", rekao je jutros komandat Foka Arpakorn Jukongkaev na konferenciji za novinare.

SMRTONOSNA PEĆINA NA TAJLANDU ODNELA PRVI ŽIVOT: Umro ronilac koji je pomagao zarobljenim dečacima! (VIDEO)

On nije izneo više detalja kad je reč o spasavanju 12 dečaka, starosti od 11 do 16 godina, i njihovog 25-godišnjeg trenera iz pećine u koju su ušli posle treninga 23. juna. Jukongkavev je pred novinare izašao nekoliko sati pošto je bivši pripadnik Foka koji je radio na spasavanju izgubio svest dok je ronio i kasnije preminuo.

Visoki komandant tajlandske vojske Čalogčai Čajakam rekao je da je sada najhitnije dostaviti dečacima boce s kiseonikom.

Inače, situacija sa dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu pogoršana je sinoć kada su, tokom akcije spasavanja, spasioci volonteri greškom upumpali dodatnu količinu vode, umesto da vodu ispumpaju.

Dečaci se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

DEČACIMA NOSIO KISEONIK, A NIJE IMAO ZA SEBE: Ovo je heroj koji je izdahnuo dok je pomagao zarobljenim mališanima! (FOTO, VIDEO)

Problem i dalje prave komunikacije, dok spasioci razmatraju opcije imaju za izvlačenje dečaka uoči sezone monsuna, koja zvanično počinje u subotu.

Vlasti za sada nisu uspele da uspostave telefonsku liniju, a put od dečaka do površine traje nešto više od šest sati.

Zvaničnici su u ponedeljak, kada su dečaci i trener pronađeni, saopštili da su oni malaksali, ali u stabilnom stanju i potpuno zdravi.

Tom prilikom su naglasili da je glavni problem - vreme i da pokušavaju da spreče dalje širenje vode u pećini.

Dečaci se zajedno sa trenerom nalaze na jednom blatnjavom odeljku iznad površine vode, duboko u pećini. Obilne padavine se očekuju u subotu, što bi većinu delova pećine učinilo jako teško ili gotovo neprohodnim.

Pojedini pećinski stručnjaci izjavili su da bi najbezbednija opcija bila da se dečacima i treneru obezbedi dovoljno zaliha, a da u pećini sačekaju kraj monsunske sezona, koja, međutim, traje do oktobra.

Vlasti istražuju i druge opcije, koje uključuju pretragu pećine i traženje drugih načina za brže ispumpavanje vode.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track