RUSKA TAJNA MORNARICA TESTIRA NOVI BROD: Nije naoružan, ali je ipak opasan (VIDEO)
Foto: Ministartsvo odbrane RF

tehnika

RUSKA TAJNA MORNARICA TESTIRA NOVI BROD: Nije naoružan, ali je ipak opasan (VIDEO)

Planeta -

Na jezeru Ladoga u blizini Sankt Peterburga počelo je testiranje najnovijeg ruskog eksperimentalnog broda "Ladoga", koji je izgrađen za potrebe ratne mornarice Rusije. Nakon toga brod će biti upućen na dalja testiranja na moru u Finski zaliv.

"Brod je izgrađen u sanktpeterburškom brodogradilištu 'Pela' i namenjen je za testiranje različitih tehničkih sredstava, učešće u spasilačkim, naučnoistraživačkim i okeanografskim operacijama", saopštila je služba Ministarstva odbrane Rusije.

Međutim, zapadni analitičari "Ladogu" svrstavaju u takozvanu "tajnu mornaricu" Rusije, koja može biti korišćena za tehničko održavanje dubokovodne vojne tehnike, uključujući sisteme za detektovanje podmornica i uništavanje podvodnih komunikacionih kablova.

Prilikom testiranja posada broda i predstavnici brodogradilišta će u realnim uslovima plovidbe proveriti funkcionisanje i pouzdanost pogonskih, navigacionih i drugih sistema. Biće proverene i karakteristike broda "Ladoga" koje se odnose na plovidbu, njegove manevarske sposobnosti, stabilnost, brzina i inercija u različitim režimima plovidbe.

"Ladoga" je duga 63 metra, široka 10 metara, sa maksimalnim gazom od 3,8 metara i brzinom do 12 čvorova. Sa punim rezervoarom može da pređe hiljadu morskih milja, a njena autonomna plovidba sa sopstvenim zalihama može da traje najviše 20 dana. Posadu broda čini 16 mornara, a u sastav ekspedicije ulazi 20 osoba.

Glavni brod ovog projekta 11982 "Seliger", koji je napravljen po nalogu Glavne uprave za dubokovodna istraživanja (u zapadnim medijima opisana kao "tajna mornarica Rusije”), od decembra 2012. godine se nalazi u sastavu Crnomorske flote.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Ministartsvo odbrane RF

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track