Najnovije vesti

OVA ZEMLJA JE NOVA GLAVNA TAČKA ZA ULAZAK MIGRANATA U EVROPU: EU zabrinuta da će njihov priliv podstaći političke tenzije u celom regionu
Foto: Reuters/Jon Nazca

pristižu iz afrike

OVA ZEMLJA JE NOVA GLAVNA TAČKA ZA ULAZAK MIGRANATA U EVROPU: EU zabrinuta da će njihov priliv podstaći političke tenzije u celom regionu

Planeta

Španija je postala nova glavna ulazna tačka za migrante iz Afrike i zvaničnici Evropske unije su zabrinuti da bi njihov priliv u Španiju mogao da podstakne političke tenzije u vezi s migracijama u celom regionu.

Oko 19.000 azilanata stiglo je u Španiju u prvih pet meseci tekuće godine, dok je prošle godine sličan broj migranata stigao u toku cele godine.

 

Priliv migranata se povećao u prethodnih nekoliko nedelja, u toku kojih je vlada Italije, zemlje preko koje su migranti u najvećem broju do sada ulazili, zauzela čvršći stav i zatvorila svoje luke za spasilačke brodove, navode zvaničnici koji se bave spasavanjem migranata.

 

Jedan neimenovani evropski dimplomata kaže da EU ne sme da dozvoli da Španija "eksplodira" pod prilivom migranata.

"Za sada nije dramatično, ali pratimo to", rekao je neimenovani diplomata, rekavši da je migrantska ruta iz Maroka prema Španiji godinama bila pod kontrolom.

 

Azilanti pristižu svake nedelje u gumenim čamcima i da uglavnom nemaju dovoljno goriva da pređu čitav put, pa je španska Obalska straža izložena pritisku.

 

Zvaničnik španske Obalske straže Oriol Estrada kaže za Rojters da krijumčari preko aktivista obaveštavaju spasioce kada i sa koliko ljudi polaze.

 

"Krijumčari znaju da će spasioci doći po njih. Pozovu i kažu da je taj i taj brod pošao sa određenim brojem ljudi. Čak daju i imena onih koji su na brodu", navodi Estrada.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Reuters/Jon Nazca

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...