RUSKO LETEĆE ČUDO: Otkrivene tajne lovaca šeste generacije,  ratuju i bez pilota (VIDEO)
Su-50, Foto: Printscreen Http://webtribune.rs

tehnologija

RUSKO LETEĆE ČUDO: Otkrivene tajne lovaca šeste generacije, ratuju i bez pilota (VIDEO)

Planeta -

Ruskim lovcima generacije 6+ i 6++ upravljaće veštačka inteligencija. Oni će funkcionisati u bespilotnom režimu i biće opremljeni za radio-elektronsko ratovanje.

To je objavila agencija TASS, pozivajući se na izjavu predsednika komisije Državne dume za pravno regulisanje razvoja vojne industrije Vladimira Gutenjova. "Jedan od glavnih pravaca razvoja lovačke avijacije biće sve ozbiljnije uvođenje veštačke inteligencije. Ne samo njenih pojedinih elementa, već kompleksnog sistema za borbeno upravljanje, kako bi avioni generacije 6+ i 6++ mogli da funkcionišu potpuno autonomno, u režimu ozbiljnog radio-elektronskog ratovanja i, poželjno je, u bespilotnoj varijanti”, objavila je agencija. Po mišljenju Vladimira Gutenjova, mogućnosti ovih aviona biće značajno unapređene zato što bespilotna letelica ne mora da poseduje sistem za održavanje vitalnih funkcija čoveka. To će, na primer, višestruko unaprediti efikasnost radio-elektronskog ratovanja.

Dok, sa druge strane, više neće biti tako aktuelno pitanje povećanja supermanevarskih sposobnosti letelica. "Sposobnost manevrisanja praktično nema potrebe usavršavati. Upravljanje vektorom potiska i tako omogućava postizanje izuzetnih manevarskih sposobnosti. Neće biti od suštinskog značaja ni povećanje brzine, ona će biti neznatno veća od brzine zvuka”, smatra Vladimir Gutenjov. Međutim, kada avion bude leteo u režimu sa dodatnim sagorevanjem goriva on će se približavati i hipersoničnim brzinama. Zahvaljujući tome, letelica će moći veoma brzo da napusti rejon pod kontrolom odbrane protivnika.

A korišćenje aditivnih tehnologija i kompozitnih materijala učiniće avion pogodnijim za remont i modernizaciju. Pritom se radi o postepenoj modernizaciji, koja podrazumeva značajno unapređenje karakteristika aviona svake četiri godine bez promene osnovne konstrukcije. Ranije je objavljeno da će Rusija verovatno usredsrediti svoje snage na konstruisanje lovca šeste generacije koji će biti prelazna letelica ka bespilotnom inteligentnom ofanzivnom sistemu BIUK. To će biti moguće zahvaljujući intenzivnom razvoju tehnologija u sferi radio-elektronskog ratovanja i novih kompozitnih materijala, kao i zahvaljujući postignutom napretku u sferi aditivnih tehnologija.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track