RASPLAMSAVA SE TRGOVINSKI RAT: SAD spremaju nov krug carina, Kina najavila odmazdu! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

ZAOŠTRAVANJE

RASPLAMSAVA SE TRGOVINSKI RAT: SAD spremaju nov krug carina, Kina najavila odmazdu! (VIDEO)

Planeta -

VAŠINGTON/PEKING - Administracija predsednika SAD Donalda Trampa sprema povećanje carina za još 200 milijardi dolara uvozne robe iz Kine, od protivprovalnih alarma do skuše, na šta je Peking oštro reagovao osudivši novu pretnju Vašingtona i obećao mere odmazde.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika objavila je noćas listu od više od 6.030 kineskih proizvoda i predložila uvođenje 10-procentnih carina na njih.

Kancelarija će ovaj plan staviti na javnu raspravu i doneti odluku o njemu posle 31. avgusta, prema rečima višeg zvaničnika administracije koji je dao informaciju novinarima pod uslovom da ne bude imenovan.

Kina je hitro odgovorila na ovaj potez SAD, ocenivši da nove pretnje predstavljaju "potpuno neprihvatljivu" eskalaciju njihove trgovinske bitke i poručila da će svim merama štititi svoje "suštinske interese".

"Da bi zaštitila ključne interese države i našeg naroda, kineska vlada će biti primorana da uvede neophodne kontramere", navelo je kinesko Ministarstvo trgovine. Ministarstvo nije dalo nikakve detalje o potencijalnim merama odmazde, ali je Peking ranije zapretio da će one biti "sveobuhvatne".

To je podstaklo strahovanja da bi te mere mogle da odu korak dalje od uzvratnih tarifa i da zadru u sferu korporativnih zabrana što bi poremetilo poslovanje američkih kompanija u Kini, navodi AP.

Spirala američko-kineskog trgovinskog konflikta, koji je izbio zbog nezadovoljstva SAD-a kineskom tehnološkom politikom, prema mišljenju brojnih svetskih ekonomskih i finansijskih organizacija mogla bi da "ohladi" globalni ekonomski rast.

Prošlog petka, Sjedinjene Države su uvele 25-procentne tarife na 34 milijarde dolara uvoznih kineskih proizvoda, a Peking je ekspresno odgovorio kontratarifama na američki uvoz u istoj vrednosti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track