Najnovije vesti

ŠOJGU OČITAO LEKCIJU SAD: Vodite politiku neokolonijalizma i hibridne ratove oprobane na Iraku i Jugoslaviji
Foto: EPA

INTERVJU

ŠOJGU OČITAO LEKCIJU SAD: Vodite politiku neokolonijalizma i hibridne ratove oprobane na Iraku i Jugoslaviji

Planeta

Amerika sprovodi politiku neokolonijalizma, koju je već patentirala na Iraku i Libiji, i koja se zasniva na ideologiji slabljenja zakonski izabranih vlasti, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Kako je rekao u intervjuu za italijanski list Đornale, prvi korak predstavlja lažno optuživanje određene zemlje da je koristila oružje za masovno uništenje ili da je odgovorna za humanitarnu katastrofu, zatim se primenjuje vojna sila kako bi se stvorio "kontrolisani haos“, a potom se formiraju uslovi za prodor američkih transnacionalnih kompanija.

"Rusija će se, međutim, uvek suprotstavljati takvom konceptu strategije jer se zalaže za koncept multipolarnog sveta, kao i za saradnju sa svim zemljama na osnovu uzajamnog poštovanja i saradnje", rekao je.

Šojgu je ukazao i da Zapad na oporavak Rusije gleda kao na pretnju američke dominacije, optužujući Moskvu za kojekakve agresivne planove na osnovu kojih dovlači oružane snage na njene istočne granice.

Amerika krši Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa postavljanjem u Evropi sistem protivraketne zaštite, budući da ti sistemi mogu biti korišćeni i za lasniranje krstarećih raketa "Tomahavk", rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, u dometu tih raketa je praktično celokupna evropska teritorija Ruske Federacije. "Amerika priprema da izađe iz tog sporazuma, a kao razlog optužuje Rusiju da ga krši", dodao je on.

Šojgu je optužio Amerikance i da vode hibridni rat sa Rusijom, a najbolji primer toga je Ukrajina, odnosno dešavanja u 2014. godini.

Kako je objasnio, to se pre svega odnosi na vršenje pritiska na određene zemlje bez upotrebe vojne sile – kontrola medija, ekonomske sankcije, sprovođenje diverzija i terorističkih akata, ali i održavanje unutrašnjih tenzija.

Takvu metodiku SAD i Velika Britanija usavršile su na Iraku, još 1991. godine, odmah nakon završetka "Hladnog rata", a ogleda se u suoperiornosti kada je reč o uticaju svetskih medija, kao i u vođenju svetskog finansijskog sistema.

"Takva metodika oprobana je potom i na Jugoslaviji i Libiji, kao i nedavno u Sirji. Međutim, u svemu tome prisutne su naznake i pasivnog učešća određenog broja evropskih zemalja", istakao je.

Šojgu je istakao da je direktni sukob između Rusije i Ukrajine nemoguć, jer te dve zemlje povezuju isti koreni.

"Mi smo zajednički preživeli teške izazove tokom vekova, rame uz rame smo odbranili svoju slobodu i nezavisnost za vreme Drugog svetskog rata", rekao je on.

Ruski ministar je naveo i da je on lično kršten u ukrajinskom gradiću Stahanov u Luganskoj oblasti, budući da su mu rođaci po maminoj liniji živeli u Ukrajini, stoga je ubeđen da zbog istorijske povezanosti nikada neće moći da dođe do konfrontacije između Rusije i Ukrajine.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...