MERKELOVA PODLEGLA TRAMPOVIM PRITISCIMA: Nemačka mora da uradi više za NATO
Foto: EPA

PAO DOGOVOR

MERKELOVA PODLEGLA TRAMPOVIM PRITISCIMA: Nemačka mora da uradi više za NATO

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je NATO saveznicima da Nemačka mora da učini više u pogledu troškova odbrane tokom "vrlo važne" diskusije na samitu NATO u četvrtak, kada je američki predsednik Donald Tramp izneo novi napad na svoje partnere.

"Imali smo vrlo intenzivan samit", izjavila je Merkelova novinarima, dodajući da je Tramp tražio promenu u deljenju troškova u okviru saveza.

Kancelarka je dodala da su se na kraju svi saveznici jasno opredelili za NATO.

I američki predsednik je nakon sednice izjavio da su se članice NATO usaglasile da povećaju izdvajanja iz nacionalnih budžeta za finansiranje NATO.

Na samitu NATO u Briselu održan je hitan sastanak zbog zahteva američkog predsednika da sve članice troše na odbranu dva odsto BDP.

Trampov krajnji zahtev je da se potrošnja poveća na četiri odsto BDP.

Tokom sednice iza zatvorenih vrata, zatraženo je od predstavnika zemalja koje nisu članice NATO - Ukrajine i Gruzije, da napuste sednicu kao i da svi u prostoriji svoje telefone iznesu napolje.

Na toj sednici je Tramp, kako su izvori rekli britanskoj agenciji, povisio ton i oštro kritikovao saveznike, naročito Nemačku, Belgiju i Španiju.

Kurir.rs

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track