JEDNA ZEMLJA ZGROZILA JE CEO SVET: Ubili retku vrstu kita kome niko nije prišao 50 godina! Objašnjenje lovaca je tek zapanjujuće, a to je samo delić masakra! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

VLADA ODOBRILA LOV NA KITOVE

JEDNA ZEMLJA ZGROZILA JE CEO SVET: Ubili retku vrstu kita kome niko nije prišao 50 godina! Objašnjenje lovaca je tek zapanjujuće, a to je samo delić masakra! (VIDEO)

Planeta -

Svetska javnost ostala je zgrožena posle ubistva plavog kita.

Naime, islandski kitolovci su optuženi da su ubili retkog plavog kita koji se smatra ugroženom vrstom.

foto: Youtube/Printscreen

On je ubijen, iseckan i pripremljen kao delikates u Japanu, prenose mediji.

Fotografije ovog ogromnog sisara koji može da naraste i do 33 metra, postavila je jedna ogorčena grupa zaštitnika životinja, tvrdeći da su kita ubili kitolovci iz kompanije Kristjana Loftsona. Prema njihovim navodima, kit je dovezen zavezan za brod Hvalur 8 prošlog vikenda, potom su članovi posade pošli da poziraju sa lešinom kita.

Plavi kit se suočavao sa izumiranjem prošlog veka, a sada ih ima između 10 i 25 hiljada. Nijedan nije ubijen više od 50 godina.

Aktivisti za zaštitu životinja tvrde da su meso, koža i kosti pomešani sa kitovima drugih vrsta i da je sada teško utvrditi inspekciji da je ubijen plavi kit. Takođe, navode da su meso verovatno prodali Japanu gde su kitovi delikates u restoranima.

Međutim, direktor pomenute kompanije tvrdi da je retki kit ubijen greškom jer se mislilo da se radi o kitu perajaru.

Inače, Islanđani svake godine idu u tradicionalni lov na kitove, a od 22. juna, kada je počeo ovogodišnji, već su ubijena 22 kita. Kako se navodi, islandska vlada je početkom godine kompaniji dozvolila da ubije do 238 kitova ovog leta!

Ubijanje plavih kitova je ilegalno bilo gde u svetu. Pomorski naučnik Mark Simonds veruje da je to mladi plavi kit ili retki plavo-beli kit. Iz britanske organizacije koja se bavi pomorskim nadgledanjem, naređeno je da se uzmu DNK uzorci s broda Hvalur 8 s namerom dokazivanja da li je zaista ubijen plavi kit.

Kurir.rs/Mirror Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track