SAVETOVAO SAUDIJCE DA RASKINU SA AMERIKOM JER JE SILA NA ZALASKU: U Rijadu uhapšen stručnjak i njegova deca! (VIDEO)
Foto: Reuters

novi udar

SAVETOVAO SAUDIJCE DA RASKINU SA AMERIKOM JER JE SILA NA ZALASKU: U Rijadu uhapšen stručnjak i njegova deca! (VIDEO)

Planeta -

Saudijski aktivisti su potvrdili da je verski stručnjak Safar al-Havali uhapšen zajedno sa svoja tri sina, samo nekoliko dana od objavljivanja knjige koja se pripisuje ovom šeiku.

Knjiga sadrži savjte vladajućoj porodici i istaknutim stručnjacima koji su bliski vlastima.

Izvori navode da je šeik Havali u lošem zdravstvenom stanju.

Tviter nalog Zatvorenici savesti kaže kako su potvrđene informacije o hapšenju šeika Havalija, nakon što je izvršen upad u njegov stan, odakle je odveden sa sinom Ibrahimom.

Sve se odvijalo u prisustvu njegove unučadi i dece, koja su bila prestravljena, a zaplenjeni su im i mobilni telefoni i elektronski uređaji.

Takođe se dodaje da su saudijske vlasti pre dva dana uhapsile i Abdul Rahmana i Abdulaha, dvojicu šeikovih sinova, nakon upada na venčanje njihovog rođaka u mestu Al-Baha, i da postoje informacije o nestanku njegovog četvrtog sina, koji živi u Meki.

Na Tviter nalogu Zatvorenici savesti se spominju i zdravstveni problem 68-godišnjeg šeika Havalija, kao što je prelom karlice i ranijeg moždanog udara, i danjegovo hapšenje izvedeno na nasilan način, "zbog samo nekoliko reči koje vlasti nisu mogle podneti da čuju".

Pre nekoliko dana izvori su spominjali da je Havali napisao knjigu od 3.000 stranica pod nazivom Muslimani i zapadna civilizacija.

Reč je o rukopisu koji još uvek nije štampan, u kojem autor kritikuje preterane troškove dočeka američkog predsjednika Donalda Trampa u Rijadu sredinom prošle godine.

Knjiga sadrži savjete vladajućoj porodici, a jedna od rečenica glasi: "Mudra politika nalaže priklanjanje rastućim snagama koje imaju budućnost, a ne silama na zalasku. Svako ko posmatra dešavanja u svetu kaže da je budućnost u islamu, a da je Amerika na zalasku i slabi."

Kurir.rs/Al Džazira

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track