FRANCUSKA SLAVI  PAD BASTILJE: Veličanstvena parada u Parizu i neviđene mere bezbednosti širom zemlje (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

nacionalni praznik

FRANCUSKA SLAVI PAD BASTILJE: Veličanstvena parada u Parizu i neviđene mere bezbednosti širom zemlje (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U Parizu je danas tačno u 10.00 počela tradicionalna vojna parada povodom državnog praznika, Dana pada Bastilje, dok je u celoj Francuskoj za vikend raspoređeno oko 110.000 pripadnika snaga bezbednosti u cilju sprečavanja nasilja i potencijalnih napada.

Parada je počela prolaskom predsednika Francuske Emanuela Makrona avenijom Jelijsejskih polja do tribine na trgu Konkord.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: Reuters

Pored Makrona u vojnom vozilu je bio i načelnik Generalštaba vojske Fransoa Lekoentr, kojem je to prva vojna parada jer je stupio na dužnost pre manje od godinu dana posle ostavke Pjera de Vilijea koji se tada s novim francuskim predsednikom sukobio oko vojnog budžeta.

Proslava pada Bastilje
Proslava pada Bastiljefoto: Reuters

Ovogodošinja parada obeležava se i u znak jačanja saradnje sa azijskim zemljama.

Glavni počasni gost, japanski premijer Šinzo Abe bio je primoran da otkaže svetsku turneju zbog nevremena u Japanu, dok su počasnoj loži premijer Singapura Li Hsjen Lung i šef japanske diplomatije Taro Kano.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: EPA

​Na paradi učestvuje 4.290 vojnika, 220 vozila, 250 konja, 64 aviona i 30 heikoptera. Od gostiju učestvuju španski žandarmi, belgijska oklopna vozila i jedan avion nemačke vojne avijacije.​ Parada će se završiti nastupom pevačice Žili Šerije koja će izvesti "Himnu ljubavi" i "Marseljezu".

Tokom dana su predviđeni vatrometi širom Francuske a glavni će biti na Marsovim poljima kod Ajfelove kule.

Kurir/Beta-AFP

Foto: AP

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti - sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track