NEMAČKA UPOZORAVA TRAMPA: Ne dogovaraj s Putinom ništa na štetu saveznika
Foto: EPA

OPREZNI

NEMAČKA UPOZORAVA TRAMPA: Ne dogovaraj s Putinom ništa na štetu saveznika

Planeta -

BERLIN - Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas upozorio je danas američkog predsednika Donalda Trampa da sa Rusijom ne pravi nikakve jednostrane dogovore koji bi išli na štetu zapadnih saveznika SAD.

Mas je danas pozdravio sutrašnji sastanak Trampa s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uz podsećanje da je američki predsednik najavio da će tokom susreta s Putinom pokrenuti pitanje smanjenja nuklearnog oružja.

"Uvek smo govorili da nam je potreban dijalog s Rusijom. Zato je dobro da Vašington i Moskva razgovaraju jedan s drugim. Bio bi korak napred ako bi ovaj sastanak pružio i podsticaj za nuklearno razoružanje", rekao je šef nemačke diplomatije listu Bild am Zontag.

Međutim, Mas je ukazao da "onaj ko povredi svoje partnere, rizikuje da na kraju izgubi, te da jednostrani dogovori na štetu sopstvenih partnera, na kraju štete i Sjedinjenim Američkim Državama".

Tramp je, inače, ove nedelje optužio Nemačku da je "zarobljenik" Rusije zbog svog oslanjanja na ruske energente, a u četvrtak je Putina opisao kao "konkurenta", a ne kao "neprijatelja".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track