TRAMP IZNENADIO IZJAVOM: Odnosi s Rusijom nikad gori, ali se to promenilo pre 4 sata!
Foto: AP

SUSRET U HELSINKIJU

TRAMP IZNENADIO IZJAVOM: Odnosi s Rusijom nikad gori, ali se to promenilo pre 4 sata!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da odnosi dve zemlje nikad nisu bili gori, ali da se to promenilo od pre oko četiri sata.

Dodao je da su razgovori bili "direktni, otvoreni, duboko produktivni".

"Neslaganja između naše dve zemlje dobro su poznata, i predsednik Putin i ja smo o tome danas naširoko razgovarali", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare u Helsinkiju gde su se dvojica predsednika sastala.

Rekao je da SAD i Rusija moraju da nađu način da sarađuju u potrazi za zajedničkim interesima, i da je produktivni dijalog između njih dobar za obe zemlje i "dobar za svet".

foto: Reuters

Tramp je opravdao svoju odluku da razgovara s Putinom podsećanjem da su čak i za vreme Hladnog rata SAD i Rusija bili u stanju da održavaju jak dijalog."Ali naši odnosi nikad nisu bili gori nego sada. Međutim to se promenilo od pre oko četiri sata", rekao je Tramp.

Tramp je rekao da je direktno sa Putinom razgovarao o navodima o mešanju Rusije u američke izbore 2016. godine, da su na tom pitanju proveli jako puno vremena i da ruski predsednik ima "jako mišljenje o tome".

foto: EPA

Putin je prethodno rekao na konferenciji za novinare da se Moskva nikad nije mešala i da se nikad neće mešati u američki izborni proces.

Tramp je rekao da misli da je istraga o ruskom mešanju u američke izbore koja se vodi u SAD "katastrofa za zemlju". Tramp je ponovio da sa strane njegovog izbornog štaba nije bilo nikakvog dosluha. On je rekao da je siguran da će se on i Putin ponovo sastati u budućnosti.

foto: AP

Po njegovim rečima ništa ne bi bilo lakše nego da odbije da se angažuje u tim razgovorima, ali to bi bilo samo da bi se smirili kritičari, mediji i opozicija, rekao je on i dodao da bi radije preuzeo taj rizik.

"Kao predsednik uvek ću dati prednost onome što je najbolje za Ameriku i što je najbolje za američki narod", rekao je Tramp.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track