KINESKI ROBOT SMRT ZA KRIMINALCE: Od njega nema skrivanja, već uhapsio 3.000 begunaca (VIDEO)
Foto: Profimedia

tehnologija

KINESKI ROBOT SMRT ZA KRIMINALCE: Od njega nema skrivanja, već uhapsio 3.000 begunaca (VIDEO)

Planeta -

Kompanija Megvii iz Pekinga, koju podržava kineska vlada, proširuje mesta na kojima se razvija njihov moćni Fejs++ softver.

Kompanija je obezbedila distributera na Tajlandu nakon što je kineska policija uspela da upotrebi ovaj softver u Kini kako bi locirala i uhapsila više od 3.000 begunaca.

Tehnologija funkcioniše tako što identifikuje 106 različitih karakteristika na licu ljudi, pa čak i ako je lice delimično pokriveno, fantomkom naprimer.

Fejs++ je već vredan oko 1,5 milijardi funti, prenosi Biznis Insajder, a Megvii je u pregovorima sa komercijalnim bankama i menadžerima zgrada da ga iskoriste u bezbednosne svrhe.

To bi značilo da bi zgrade koje koriste identifikacione dokumente mogle da posluju bez njih, a tehnologija bi odmah prepoznala lica radnika. Potpredsednik kompanije Megvii, Sije Jinan, rekao je za Biznis Insajder da se Fejs++ već koristi u privatnim i komercijalnim kompanijama za nekretnine u Kini, tako da oni mogu da odluče kome je dozvoljen ulaz u zgradu.

On je takođe rekao da bi u budućnosti šefovi mogli to koristiti da prate koliko dugo zaposleni borave u kancelariji.

Na pitanje da li je bio zabrinut zbog eventualne zapovedničke bezbednosti, Sije je rekao da je to bio razlog zabrinutosti vlade.

On je rekao: "Mi nemamo pristup podacima. Ono što im mi prodajemo je server koji je učitan u Fejs++ softveru. To je sve".

Sledeći korak kompanije Megvii jeste da se proširi sa softvera na harver tako što će razviti nadzorne kamere sa ugrađenom AI.

Sije je rekao: "Mi želimo da poboljšamo ove “oči grada“ i učinimo ih inteligentnim".

“Tako da snimci grada postanu podaci o gradu". “To je kao u filmovima. Policija više ne mora ručno da traži nekoga među više hiljada ljudi na kamerama".

"Video mreža automatski detektuje i upozorava ih na situacije, tako da u velikoj meri povećava njihovu efikasnost".

Kurir.rs/Daily Mail

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track