VELIKA PREVARA BREZGITA: Britanska Izborna komisija iznela šokantne podatke! Kampanja čiji je lider bio Boris Džonson je varala! (VIDEO)
Foto: Profimedia

sad je kasno

VELIKA PREVARA BREZGITA: Britanska Izborna komisija iznela šokantne podatke! Kampanja čiji je lider bio Boris Džonson je varala! (VIDEO)

Planeta -

Grupa koja je vodila kampanju i uveravala glasače da daju svoj glas za izlazak iz EU prekršila je zakon.

To tvrdi posmatrač na izborima koji je ceo slučaj prijavio policiji, piše portal dailybeast.com. Dok je vlada Tereze Mej na ivici kolapsa zbog unutrašnjih borbi između protivnika i zagovornika izlaska iz EU, najava Izborne komisije da je kampanja koju je predvodio Boris Džonson na prevaru dovela do tenzija oko Bregzita, izazvala je deo zakonodavaca da traže ponavljanje referenduma.

Grupa, poznata kao 'Vote Leave', zalagala se za izlazak iz EU u junu 2016. godine. Izborna komisija tvrdi da je prenela novac na sestrinsku grupu 'BeLeave' kako bi varala oko maksimalnog iznosa koju su mogli da potroše u kampanji, a limit je bio sedam miliona funti. Probili su ga za oko pola miliona i pokušali to da prikriju.

Daren Grajms, osnivač 'BeLeave' i David Halsal iz 'Vote Leave' prijavljeni su policiji. Istraživanje Izborne komisije utvrdilo je da je 'BeLeave' probio limit za 675.000 funti na kontroverznu kompanija za obradu podataka 'Agregejt IKU'.

Ta kompanjija je tokom kampanje prihodovala oko 2,7 milijuna funti od 'Vote Leave', pa je od tog trenutka suspendovana sa Fejsbuka zbog sumnji da je povezana i s kompromitiranom kompanijom Kembridž Analitika. Predstavnici obe ogranizacije su odbili da sarađuju sa Izbornom komisijoim, tvrdeći da su nalazi politički motivisani.

Britancima je ostalo još samo devet meseci unutar EU, pa su proevropski poslanici pobesneli videvši nalaze Izborne komisije i sa zakonodavcima se zalažu za ponavljanje referenduma jer je opcija za Brexit pobedila tesnom pobedom - s 51,9 glasova 'za' i 48,1 posto glasova 'protiv'.

Kurir.rs/Daily Beast

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track