ŠPANIJA NA VELIKIM MUKAMA ZBOG OVE PODMORNICE: Redizajn S-80 koštao MILIJARDU evra, ali su sad naišli na neverovatan problem!
Foto: YouTube prtscr / By: Bravo

kako na ovo nisu mislili

ŠPANIJA NA VELIKIM MUKAMA ZBOG OVE PODMORNICE: Redizajn S-80 koštao MILIJARDU evra, ali su sad naišli na neverovatan problem!

Planeta -

Pokušaj uvođenja nove podmornice za špansku vojsku ponovo je propao jer se ispostavilo da je prevelika za pristajanje uz svoj dok, javljaju španski mediji.

Podmornica S-80 je bila redizajnirana uz ogromne troškove jer je zbog prethodne greške bilo problema sa plovidbom, a ispravljanje nedostataka se prilično oteglo.

Međutim, španski list El Pais izveštava da su nakon prepravke dokovi u Kartagini suviše mali i da brodovi ne mogu da se "ukotve".

Troškovi proizvodnje svakog od ovih plovila su se udvostručila, navodi list.

Procenjeno je da će troškovi svake od podmornica S-80 sada biti blizu milijardu evra.

Prvobitni problem sa podmornicom datira iz 2013. godine kada je otkriveno da je oko 100 tona teža nego što je predviđeno. To je značilo rizičnu plovidbu, odnosno, mogućnost da kada zaroni, neće moći ponovo da izađe na površinu.

Nekadašnji španski zvaničnik rekao je da je neko tada stavio decimalu na pogrešno mesto, a da se potom "niko nije potrudio da prouči proračune".

Ta greška koštala je 14 miliona evra dok inženjeri i konsultanti nisu zaključili da bi plovidba mogla da se poboljša produžavanjem podmornice.

Originalni dizajn državne odbrambene kompanije Navantia bio je za brod dužine 71 metar i 2.200 tona. Sada, S-80 plus ima 81 metar i 3.000 tona.

Zbog toga će baza u Kartagini morati da preoblikuje i prilagodi dokove novim dimenzijama podmornica, navodi španski list.

Španska ministarka odbrane Margarita Robels je priznala da "postoje određene poteškoće u projektu" ali da se nedostaci već otklanjaju i da je projekat apsolutno održiv.

Kurir.rs / BBC

Foto: YouTube prtscr / By: Bravo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track